Svaki dom zdravlja u Srbiji mora da obezbedi posebnu zgradu ili objekat u kojem će morati da imaju rentgentski aparat i laboratoriju koja može da uradi analize krvi, piše Lepa & Srećna.

Ovo je izjavio ministar zdravlja Zlatibor Lončar na redovnoj konferenciji za medije 24. marta 2020. godine koju je direktno prenosila RTS.

U domovima zdravlja  će biti sprovedeno masovno testiranje na korona virus, kao što je najavljeno 23. marta 2020. godine.

U roku od dva dana počeće primena ove nove strategije borbe koju je formuliše medicinski krizni štab prema savetima kineskih stručnjaka koji su došli u Srbiju u subotu uveče.

Prema rečima ministra Lončara, građani će dobiti poziv u skladu sa odlukom epidemiologa (više o tome, na kraju teksta).

Kako je rekao dr Predrag Kon, svaki dom zdravlja će time dobiti jedan mali "korona centar". U ovaj posao će se uključiti ne samo epidemiolozi već i lekari mnogih drugih specijalnosti.

U ovim centrima se neće bukvalno obavljati testiranje u smislu analize uzorka, već će samo uzimati uzorci odnosno bris.

Biće uzeti bris kod svih članova porodice čak i ako nemaju nikakve simptome ni tegobe. Analiza tako uzetih uzoraka vršiće se na Institutu Torlak i dodatnim ustanovama koje će biti u sklopu sistema.

Cilj je da se ovi centri formiraju što pre, a prema njegovom očekivanju, u Beogradu bi to moglo biti moguće već u toku ove nedelje.

U Republici Srbiji su do 15 časova 24. marta 2020. godine registrovana ukupno 303 potvrđena slučaja COVID 19.

Od poslednjeg izveštaja do 15 časova, 24. marta 2020. godine testirani su uzorci 94 osobe od kojih je 54 pozitivno i 40 negativno na novi korona virus.

Od 54 potvrđena slučaja od poslednjeg izveštaja, njih 27 je hospitalizovano, dok se njih 27 nalazi u kućnim uslovima.

Do 15 časova 24. marta 2020. godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 916 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Prema rečima ministra Lončara, novi medicinski adaptirani prostor za prijem lakih pacijenata obolelih od korona virusa priprema se po savetima kineskih lekara na Beogradskom sajmu.

Ovaj prostor ispunjava najvažniji uslov a to je da se može obezbediti u potpunosti odvojen ulaz za pacijente i lekare. 

Vojnomedicinska bolnica nije više u planu za sistem bolnica za prijem bolesnika pozitivnih na korona virus kako je najavljivano prethodnih dana.

Umesto nje, biće uključena Gradska bolnica na Zvezdari, a VMA će prihvatati sve pacijente umesto klinike na Zvezdari. Da naglasimo, dakle, VMA će primati civilne pacijente.

Odluka o testiranju ne može biti privatna odluka, već o tome donose odluku isključivo epidemiolozi u konsultaciji sa kineskim kolegama.

Izvor: Lepa & Srećna