Aktuelne i večite teme, dokumentarne filmske priče koje će vas držati prikovane za ekran, ove nedelje gledajte na programu DOXTV!

23.3. ponedeljak u 22:10 Doživotne robije

Ovo je priča o porodici sa neobičnom sudbinom: Arapin se ženi Jevrejkom i žive harmonično u ovoj zajednici, dobijaju sina i ćerku. Ond se otkriva da otac stoji iza desetine misterioznih terorističkih napada s kraja šezdesetih godina dvadesetog veka. Majka sa decom beži iz zemlje na drugi kraj sveta i otpočinje život u ultra ortodoksnoj jevrejskoj zajednici u Montraelu. Kad odrastu, deca odlaze na različite strane.

24.3. utorak u 22:15 Čuvari

Ovo je prvi put u istoriji da šest bivših šefova izraelske službe državne bezbednosti, Shin Bet, javno otkrivaju svoja razmišljanja o njihovoj organizaciji, odlukama koje su donosili i akcijama koje su preduzimali.

Posle Šestodnevnog rata, u junu 1967., kada je izraelska vojska odnela munjevitu pobedu, njihova politička elita, nije uspela da postigne trajni mir. Ni do današnjeg dana. Direktori ove kontra-obaveštajne agencije, od njenog osnivanja do danas odlučuju o svim pitanjima koja se tiču bezbednosti države. Rade direktno sa izraelskim premijerima, a njihove procene imaju dalekosežan uticaj na unutrašnju politiku Izraela.

Dokumentarac Čuvari daje ekskluzivan uvid u ukupno delovanje starešina Shin Beta, sve uspehe i poraze.

27.3. petak u 22:01 Kako postati Zlatan

Odlučujuće godine švedskog fudbalera Zlatana Ibrahimovića predstavljene su kroz retke arihivske snimke u kojima mladi Zlatan otvoreno govori o svom životu i o izazovima u njemu.

Film ga pažljivo prati od debija u timu FK Malme 1999, kroz konfliktne godine u Ajaksu iz Amsterdama pa sve do njegovog konačnog proboja sa Juventusom 2005. “Rađanje magije Ibrakadabra” je film koji prati komplikovani put ovog mladog, talentovanog i problematičnog igrača do velike zvezde internacionalnog fudbala.

To je priča o talentovanom mladiću koji živi pod konstantnim pritiskom: od saigrača u Malmeu koji misle da je previše egoističan i da igra samo za sebe, od strogih menadžera Ajaksa koji ga stavljaju na klupu gde on gubi samopuzdanje i od svog oca, koji osamnaestogodišnjem Zlatanu kaže: “Ti nisi ništa. Ti nisi ništa posebno dok ne uspeš na internacionalnom nivou.”

Režija: Fedrik Gertten, Magnus Gertten

29.3. nedelja 22:55 Dvadeset stopa od zvezda

Milioni poznaju njihove glasove, ali im niko ne zna imena. Nagrađivani reditelj, Morgan Neville, u svom neodoljivom novom filmu, “Dvadeset stopa od Zvezda”, skreće pažnju na neispričane istinite priče o pratećim vokalima nekih od najvećih muzičkih legendi 21. veka. Podjednako sjajan i tužan, film je omaž neprimećenim talentima koji su doprineli obliku i stilu popularne muzike. Nevillov dokumentarac je razmišljanje o svađama, žrtvovanju i plodovima karijere provedene u usklađivanju sa drugima.

Ovi daroviti umetnici, pevali su različite stilove ili žanrove u različitim erama pop muzike. Svako od njih nosi jedinstveno očaravajuću ličnu priču o životu provedenom u senci slavnih. Uz retke arhivske snimke i muziku bez premca, “Dvadeset stopa od Zvezda” se ponosi intimnim intervjuima sa Bruceom Springsteenom, Stiviem Wonderom, Mickom Jaggerom i Stingom, između ostalih. Ipak, ove svetski poznate ličnosti nisu u centru pažnje, već su na njihovom mestu životne priče brojnih pratećih vokala.

30.3. ponedeljak 21:28 Najbolje od neprijatelja

U leto 1968. godine, televizija se zauvek promenila. Poslednji na listi gledanosti, američka televizija ABC angažuje dvojicu intelektualaca da vode debatu za vreme demokratske i republikanske nacionalne konvencije. Vilijem F. Bakli, Džunior je bio vodeća figura novog konzervativnog pokreta. Demokrata Gor Vidal je bio levičarski novelista i polemičar. Naoružani dubokim nepoverenjem i neprijateljstvom, Vidal i Bakli veruju da je politička ideja koja nije njihova opasna po Ameriku. Njihova rasprava o političkim idejama prožeta ličnim uvredama do tada je bila neviđena na televiziji. Rejting ABC-a je skočio do vrha i nova era u javnom diskursu je rođena.

Međutim, taj diskurs biće samo jedan u nizu kontroverznih i dramatičnih sukoba između američkih političkih kandidata koji se nadaju slomiti ideologiju svojih protivnika. Večni rat između demokrata i republikanaca moćno je prikazan pomoću originalnih arhivskih snimaka tog fascinantnog događaja.

Tekst: PROMO