Ministar zdravlja Zlatibor Lončar za RTS je rekao da će se promeniti režim rada medicinskih ustanova i da će se pregledati hitni slučajevi.

Pored infektivnih klinika, Zemunska bolnica i bolnica "Dragiša Mišović" će se pretvoriti u bolnice za prijem pacijenata sa korona virusom ukoliko se broj obolelih bude povećavao, rekao je Lončar.

Prema poslednjim informacijama, u Srbiji koronavirus ima 55 građana, sedam više nego juče.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je 16. marta 2020. godine gostujući na RTS-u da su pacijenti koji su pozitivni na korona virus dobrog opšteg stanja, osim dva pacijenta u Novom Sadu koja se nalaze na respiratorima. 

Infektivne klinike od danas će obezbeđivati Vojska Srbije, jer će najveći udar biti na bolnice koje se bave pacijentima zaraženim korona virusom.

"Napravili smo plan i program koje će bolnice preuzimati pacijente ukoliko se njihov broj bude povećavao. Nećemo ih mešati, kada pacijent sa koronom jednom uđe, popunićemo tako celu bolnicu", rekao je ministar.

Pored infektivnih klinika, u planu su bolnice "Dragiša Mišović", Zemunska bolnica koje će se cele pretvoriti, zatim bivša hirurgija u Nišu, kao i bolnica plućne bolesti u Novom Sadu.  

Prema njegovim rečima, Vojska je tu kako bi zaštitila medicinsko osoblje.

"Ti ljudi su junaci ovog doba, oni sada rade junački posao", rekao je Lončar i dodao da se sve radi kako bi se smanjio rizik i odmorili ljudi, jer se ne zna koliko će to trajati.

Odlažu se operacije 

Prema njegovim rečima, domovi zdravlja će raditi po specijalnom režimu.

Svim receptima se produžava se rok, pacijenti će moći da odu u apoteku i dobiće lekove, rekao je Lončar. 

Takođe, domovi zdravlja će od danas izaći s novim brojevima telefona gde će lekari moći da stupe u kontakt s pacijentima. 

"Uvodimo i tri nove linije za psihološku podršku", rekao je ministar Lončar.

Naveo je da će se operacije raditi samo kod životno ugroženih pacijenata, a da će one koje mogu da čekaju biti odložene, kao i kontrolni pregledi.

Onkološki bolesnici koji su na zračnoj i hemioterapiji nastavljaju lečenje po planu, jer spadaju u grupu životno ugroženih pacijenata, rekao je Lončar. 

Ministar je apelovao na građane da odlože sve susrete koje su zakazali ovih dana, da situacija mora ozbiljno da se shvati.  

Izvor: RTS