Uskršnje praznike 2019. godine dočekali smo uz promenljivo vreme, smene oblaka, kiše i sunca, pri čemu će slična situacija biti i za predstojeće praznike, 1. i 2. maja 2019. godine. Oni koji planiraju da ostanu u krugu prestonice mogu da se raduju da će temperature biti delimično povoljne, ali i promenljive. A oni koji planiraju da dočekaju 1. maj na nekoj od naših planina, trebalo bi da znaju da će jutarnje temperature iznositi svega 2 do 3 stepena.

30. aprila 2019. godine nas očekuje promenljivo vreme po uticajem ciklona i već od samih jutarnjih časova biće pretežno oblačno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Biće relativno sveže sa minimalnom dnevnom temperaturom od 8 do 12 stepeni, dok će maksimalna na istoku i jugoistoku zemlje dostizati 17 podeok.

Po rečima meteorologa Đorđa Đurića iz "Weather2Umrella", na višim planinama iznad 1.500 metara nadmorske visine doći će do pojave susnežice i snega.

- Kopaonik će se sigurno zabeleti, takođe i Zlatar. Na nižim planinama pašće po neka pahulja snega, ali se neće zadržati dugo kao što je to slučaj sa Kopaonikom - kaže Đurić.

Uglavnom, za sam kraj aprila nas nas očekuje jedan pravi jesenji dan.

U sredu 1. maja 2019. godine će preovladavati relativno sveže vreme, pri čemu će biti malo toplije nego u utorak. Doći će do smene sunčevih zraka i oblaka, kao i do pojačanog zapadnog i severozapadnog vetra. Maksimalna dnevna temperatura kretaće se od 14 stepeni na jugu do 21 na severu Srbije.

Četvrtak će biti gotovo identičan dan kao i prethodni, međutim, oni koji planiraju da ostanu i posle 1. maja u prirodi moći će da se raduju jer će temperatura porasti za nekoliko stepeni. Oblačno vreme će opet preovladavati, a temperature će se kretari od 16 do 22 stepena.

Za petak se prognozira toplije vreme u jutarnjim satima, ali već od podneva očekuje se novo naoblačenje. Temperature će se kretati od 18 do 24 stepena. Ni u subotu nas vreme neće iznenaditi, s obzirom na to da se već danima dešavaju smene sunca i oblaka, kada će temperature biti gotovo identične kao i u petak, dok nas u nedelju očekuje novo zahlađenje i ponovne padavine.

Od početka naredne nedelje pored zahlađenja koje nam stiže, očekuje se pad temperature od 5 do 7 stepeni u odnosu na prošle dane. Tek u utorak možemo da se radujemo stabilizaciji vremena i porastu temperatura koje se neće tako brzo menjati.

Vreme na izletištima

Oni koji odlučili da 1. maj provedu na Srebrnom jezeru, koje je jedno od najpoznatijih izletišta u Srbiji, trebalo bi da znaju da će maksimalna dnevna temperatura biti oko 17 stepeni, dok će jutarnja temperatura, propraćena oblačnim nebom, biti oko 10 stepeni.

Prosek za kraj aprila prognozira se da će se temperature kretati do 19 do 22 stepena.

- Svi koji budu proveli 1. maj na otvorenom, trebalo bi da znaju da će na planinama maksimalna temparatura dostizati oko 12 stepeni i biće uslova za kišu - dodaje Đurić.

Južni predeli zemlje biće u narednih 10 dana nešto hladniji nego severni, pa će prema tome u Vojvodini biti najtoplije, a maksimalne temperature kretaće će se oko 20 podeljka.

Tekst: M. Vranić

Izvor: Blic