Vremenska prognoza za proleće 2019. godine najavljuje hladnija jutra, ali i toplije dane. Evo kakve tempeaturne promene možemo da očekujemo u aprilu!

Visoke temperature za ovo doba godine, a onda nagli pad, pa ponovni skok obeležili su nekoliko nedelja za nama, a tako će se nastaviti i početkom aprila 2019. godine. Prvi sledeći skok stiže nam za dane vikenda 30. i 31. marta 2019. godine, kada će temperature u Srbiji biti čak do 20 stepeni. Ipak, nećemo moći u potpunosti da se pozdravimo sa hladnijim danima, i opustimo se u prolećnim.

- Do kraja sedmice očekuje nas sunčano vreme. Svakim danom biće sve toplije, ali će jutra biti hladna, i u većini predela sa slabim mrazem, a to može biti opasnost za sve ratarske poljoprivrednike zbog voća, koja je najviše ugroženo. Trebalo bi primeniti adekvatne primene zaštite, jer će temperature biti ispod nule u većem delu Srbije, a pri tlu se očekuju još niže temperature - savetuje meteorolog "Weather2Umbrella" Đorđe Đurić.

Početkom ove nedelje uživali smo u fenomenalnih 24 stepena, koliko je živa u termometru najviše bila dostigla. Od srede 27. marta 2019. godine temperatura su manje za 10 stepeni, ali to je upravo njena prosečna vrednost za ovo doba godina.

Poslednjeg radnog dana u nedelji, ali i za dane vikenda imaćemo sunčano i prijatno vreme, bez oblačnosti.

- U petak 29. marta će ujutru biti od -5 do 2 stepena. Tokom dana nas očekuje makismalna temperatura do 17 stepeni. U subotu i nedelju 30. i 31. marta temperatura će iznositi od 19 do 20 stepeni. Očekuju nas sunčani intervali bez padavina, jedino u nedelju će ujutru biti uslova za maglu u kotlinama i dolinama - objašnjava meteorolog Đurić.

Kakvo vreme možemo da očekujemo od 1. aprila 2019. godine, pročitajte na sledećoj strani!
PageBreak

I početkom sledeće nedelje od 1. aprila 2019. godine, imaćemo toplo vreme, ali stiže oblačnost i mogućnost za kišu.

- U ponedeljak 1. aprila 2019.godine, jutro će biti toplije u odnosu na prethodna. Zadržaće se relativno toplo vreme, ali će doći do postepenog povećanja oblačnosti. Krajem dana i tokom noći, biće uslova za kišu. Maksimalna dnevna temperatura tokom dana, ponovo će dostići 20 stepeni Celzijusovih - priča Đurić.

On dodaje da nas u utorak očekuje promenljivo oblačno vreme. Smenjivaće se sunce i oblaci, ali neće biti uslova za padavine. Temperatura će biti slična kao u ponedeljak, od 18 do 20 stepeni.

Iako je proleće kalendarski zvanično stiglo, temperaturne varijacije nas tek očekuju, a pogotovu ujutru.

- U aprilu će se zadržati hladna jutra. Taj minus ne treba da nas buni, jer je to karakteristično za našu klimu. Još uvek je rano da se otpiše mraz. Sunčani dani sa svežim jutrima, najbolji opis proleća na teritoriji Srbije - zaključio je Đorđe Đurić.

Tekst: Dragana Perišić

Izvor: Blic