Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DIVČIBARE SU VAZDUŠNA BANJA ODLIČNA ZA ODMOR SA DECOM: skijanje, planinarenje i šetnja za zdravlje i jak imunitet

Specifičan geografski položaj omogućio je klimatske odlike koje povoljno utiču na kvalitet vazduha i prirodu, a blizina glavnog grada dodatan je razlog da posetite Divčibare

  Izvor: Foto: Shutterstock

Divčibare nisu samo planina već i vazdušna banja: ovde možete skijati, planinariti, šetati i uživati u prirodi valjevskog kraja!

Kako doći na Divčibare?

Do Divčibara se može doći iz više pravaca, dobro je povezano sa svim većim mestima i gradovima Srbije, navodi portal Divčibare.org.

Na Divčibarama se ukrštaju putevi iz tri pravca: od Mionice, od Kaone (vrh Bukova na putu Valjevo-Užice) i od Požege. 

Divčibare su udaljene od Valjeva 38 kilometara bilo da se ide putem preko Rajkovića ili preko Kaone. Oba puta su asfaltirana, a na putu Kaona-Divčibare urađeno je, na Velikoj paljbi, mesto za odmor kao vidikovac.

Najkraća veza Beograda sa Divčibarama je u dužini od 104 kilometra Ibarskim putem do Županjca, odakle se skreće preko Bogovađe i Donje Toplice za Mionicu. Međutim, motorizovani turisti ga izbegavaju zbog slabog kvaliteta dela puta od Županjca do Mionice. Stoga turisti, sem u prevozu autobusima na redovnoj liniji, koriste pravac preko Divaca i Mionice u dužini od 117 kilometara ili preko Ljiga i Mionice u dužini od 128 kilometara.

Preko Valjeva, Loznica je udaljena 113 kilometara, a Šabac 106, dok je Novi Sad udaljen 177 kilometara.

Putem preko Požege i Tometinog polja, od Užica do Divčibara ima 64 kilometra, a preko Kosjerića i Kaone 74 km.

Preko Ljiga i Mionice, Čačak je udaljen 120 kilometara, a Kraljevo 133.

Redovan autobuski prevoz putnika do Divčibara organizovan je iz pravca Beograda, Valjeva i Požege.

Kako je nastalo ime Divčibare

Ovo neobično ime – Divčibare nije se nadenulo ovoj planini sasvim slučajno; kako legenda kaže ime je dobilo po jednom nesrećnom slučaju, te služi kako da spreči da taj slučaj padne u zaborav, tako i da upozori sve posetice da kada koračaju divljom i prelepom prirodom ovih krajeva uvek budu na oprezu, piše portal Banje u Srbiji. Šta se to desilo, o čemu nam to ime Divčibare govori?

Povezane vesti

Legenda kaže da je prelepa devojka iz sela u blizini, vodila na ispašu svoju stoku. Nikome nije tačno poznato kako se desilo da se ova mlada čobanica utopi u reci Crnoj kamenici. Svi u okolini bili su potreseni ovim događajem, ili simbolično su ove predele, pokraj reke Crne kamenice počeli da nazivaju "devojačke bare" što se vremenom, polako spojilo i dobilo konačni naziv Divčibare. I pored ovog imena, i legende koja je prati, Divčibare nisu opasna planina već, naprotiv veoma pitoma. No, suština je ipak da kretanjem kroz svaku prirodu valja biti oprezan.

Ono što je neobično u vezi ovog turističkog mesta je to što Divčibare u stvari nisu posebna planina već pripadaju poznatoj planini Maljen. Takođe, one nisu ni samo obično turističko-planinsko mesto, one se ubrajaju u najkvalitetnije vazdušne banje u našoj zemlji.

Njihov specifičan geografski položaj omogućio im je takve klimatske odlike koje izuzetno povoljno utiču na kvalitet vazduhu i samu prirodu koja ovde raste. Divčibare, kao vazdušna banja imaju neobično dugu istoriju. Njeno ime prvi put se spominje u pisanim dokumentima u turskom popisu Smederevskog sandžaka, daleke 1476.godine.

Jedno slavno ime iz naše istorije se vezuje za ovu prelepu vazdušnu banju, a to je ime Miloš Obrenović. Naime, posle Drugog svetskog rata, knez Miloš Obrenović je otkupio čitavu ovu visoravan, sa svim objektima koji se na njoj nalaze. On je naprosto obožavao ove krajeve i veoma često ih je posećivao, nadgledajući naše zemljoposednike i čobane u poslu. U njegovu čast jedan od mnogobrojnih izvora na Divčibarama nazvan je Knez Miloševa česma.

  Izvor:

Geografski položaj i osnovne karakteristike Divčibara

Divčibare su gradsko naselje, ušuškano u centralnom delu Maljen planine, nedaleko od Valjeva; tačnije, od ovog prelepog grada Divčibare su udaljene nešto manje od 40-ak kilometara, u pravcu jugozapada. Od glavnog grada naše zemlje, Beograda, ova oaza prirode udaljena je oko 110 kilometara. Divčibare pripadaju Kolubarskom okrugu.

Protežu se od Velikog brda, preko Golupca i Paljbe do Crnog vrha. Na njima postoji 4 zakonom zaštićena rezervata prirode: Vražji vir, Čačalački potok, Zabalac, i Crna reka. Prosečna nadmorska visina Divčibara iznosi prijatnih 980 metara, dok je najviši vrh koji njima pripada nešto viši i nalazi se na 1.005 metara nadmorske visine. Sa svih ovih vrhova (Paljba, Golubac, Crni vrh) pružaju se neverovatni pogledi na okolne Valjevske planine, poput Medvednika, Povlena, Jelove gore, Jablanika…. U zavisnosti od vremenskih prilika i vidljivosti ponekada pogled može dopreti i do Kopaonika, Zlatibora, Tare, Zvijezde, Golije, pa čak i do neverovatnog masiva Durmitora.

Divčibare su najpoznatije po mnoštvu izvora, potoka, rečica i po neverovatnim prostranstvima livada koje prekriva najmekša zelena trava po kojoj ćete ikada koračati. Ono što je još veoma specifično za ove prostore jesu planinski borovi; poznato je naime, da planinski borovi obično rastu na visini od 2.000 metara, međutim oni su svoje mesto pronašli i na ovoj nižoj planinskoj oblasti, na prekrasnim Divčibarama. Ukoliko biste iz ptičje perspektive imali priliku da posmatrate Divčibare primetili biste vrlo neobičnu smenu gustih četinarskih šuma i prostranih zelenih livada. U tim gustim četinarskim šumama rastu: smrče, kleke, beli, crni i planinski bor, jele

  Izvor:

Četinarsko drveće nije jedino koje krasi ove neverovatne predele Divčibara, tu ima i sledećeg listopadnog drveća: hrast, breza, cer, beli jasen, bukva. Dakle, planinski borovi, četinarske šume i prostrane livade… ima li još nešto po čemu se ova planinska oblast posebno ističe, kada je reč o prirodnim lepotama? Naravo da ima, u pitanju je taj prekrasni cvet o čijoj lepoti se pripovedaju priče, u pitanju je narcis. Velika polja koja su prekrivena narcisom polako postaju simbol Maljena, a samim tim i Divčibara.

Kazali smo već da je ovaj prostor izuzetno bogat vodom (rečice, potoci i izvori), ali važno je napomenuti najznačajnije reke ovde, koje pripadaju slivovima Zapadne Morave i Kolubare, a to su: Krčarska reka, Crna reka, Bukovska reka, Crna kamenica i Kozlica. Od izvora na ovoj planini čuveni su: Čubrica, Hajdučka česma, Studenac i Žujan. Ipak, najviše pažnje među posetiocima privlači jedna reka – reka Manastirica. Ona je posebna zbog toga što u svom toku pravi jedan ogroman slap, odnosno vodopad visine dvadeset metara, koji su ljudi sa ovog područja simbolično nazvali vodopad Skakalo.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije