Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PAŽNJA! OVO VAŽI ZA VIŠE OD TRI MILIONA STANOVNIKA SRBIJE: ako nemate kućni broj, nipošto ne pristajte na ovo!

Procenjuje se da više od tri miliona stanovnika živi u kući bez broja, dok se više od dva miliona građana vodi na adresama ulica koje još nemaju imena.

  Izvor: Foto: Profimedia

Izrada dugo čekanog adresnog registra nije, kako je sredinom prošlog aprila najavljivano, završena do kraja 2018, ali je Republički geodetski zavod pre početka 2019. godine izradio elaborat uličnih sistema, koji zapravo predstavlja mapu svih gradova i opština sa ulicama koje imaju i koje nemaju nazive i kućne brojeve.

Deo posla koji je potom trebalo da bude obavljen, a još nije, ostao je na lokalnim samoupravama, na koje je Vlada Srbije ovih dana apelovala da konačno daju imena ulicama za koje je izrađen pomenuti elaborat. To je neophodno kako bi sve ulice bile unete u jedinstvenu državnu bazu, odnosno registar, što bi građanima koji žive ili posluju sa preduzećima registrovanim na bezimenim putevima i sa BB oznakama objekata olakšalo život.

  Izvor:

Olakšicu u uspostavljanju nacionalnog adresnog registra građanima će predstavljati i novouspostavljeni kontakt-servis koji im je od ove nedelje dostupan na mejlu [email protected]. Preko njega mogu postaviti pitanja i izneti nedoumice u vezi sa ažuriranjem državnog adresnog registra, promenom naziva ulica i adrese, kao i neophodnom zamenom ličnih dokumenata koja prati ove izmene. Kako ističu u Vladi Srbije, na pomenuti kontakt-servis građani treba i da prijave institucije ukoliko se dogodi da im u nekoj od njih zatraže novčanu naknadu za zamenu dokumenata, koja bi trebalo zameniti zbog izrade adresnog registra i promene adrese.

U Kancelariji za saradnju sa medijima Vlade Srbije podsećaju da je na prošlonedeljnoj sednici usvojen predlog Ministarstva unutrašnjih poslova kojim se građani oslobađaju troškova izdavanja ličnih karata sa čipom i trajnih ličnih karata zbog promene adrese koja je bila nepotpuna, odnosno nije imala kućni broj, ili čak i naziv ulice.

"U adresnom registru Republike Srbije na početku prošle godine evidentirano je 54.859 ulica, a nakon ažuriranja adresnog registra utvrđeno je da Srbiji nedostaje još 66.480 ulica", saopštavaju u Vladi Srbije.

  Izvor:

Pre početka ažuriranja adresa u Srbiji procenjeno je da više od tri miliona stanovnika ima prijavljeno prebivalište u ulici bez broja, od čega se više od dva miliona građana vodilo na adresama za koje nije određen ni naziv ulice. Inicijativu za uspostavljanje adresnog registra kojim će sve to biti nadomešteno pokrenula je još 6. marta 2017. godine premijerka Ana Brnabić, u vreme dok je bila ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

"Ažuriranjem adresnog registra u Srbiji uvodimo red u državu i modernizujemo državnu upravu. Za projekat je izdvojeno oko pet miliona evra i želeli smo da obezbedimo da sva naselja u zemlji dobiju tablice sa nazivima ulica i kućnim brojevima, kako bismo rešili situaciju koja je stvarala veliki broj problema građanima", navela je premijerka Brnabić u saopštenju od pre dva dana, u kome javnost podseća da je pomenuti dokument jedan od ključnih državnih registara.

Povezane vesti

Konačan upis svih adresa u zemlji može se obaviti tek kada i lokalne samouprave završe svoj deo posla i daju nazive bezimenim ulicama. Koliko njih još nije obavilo svoj deo posla, zbog kojeg još nemamo najavljeni adresni registar u vladi, juče nisu mogli ni nezvanično da nam odgovore. Kako je najavljivano prošlog aprila, plan je bio da sve ulice, kao i kuće i zgrade, budu označene do maja 2019. godine. Budući da je elaborat izrađen, ostalo je da se, posle imenovanja ulica, raspiše objedinjena javna nabavka za tablice ulica i kućnih brojeva za celu Srbiju. Grad koji je prvi uveo red među svoje ulice i kućne brojeve je Loznica, koja je bila obuhvaćena pilot-projektom.

Tekst: Dragana Jokić Stamenković

Izvor: Politika

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije