Da li kao posledica života pre udaje, kada je imala problema sa narkoticima i alkoholom, ili je pak uzrok neke druge prirode, supruga norveškog prestolonaslednika Hakona, Mete-Marit, boluje od retke bolesti. Nakon višestrukih analiza, princeza je saznala dijagnozu: reč je o retkom obliku plućne fibroze, koja može dovesti do težih oštećenja na plućima.

"Već godinama imam zdravstvenih problema, ali konačno smo saznali o čemu se tačno radi. Premda će me ova dijagnoza ograničiti u nekim aktivnostima, drago mi je što smo je uhvatili u ranom stadijumu. Moj cilj je da nastavim da radim i učestvujem u predviđenim programima i aktivnostima koliko god da je to moguće", napomenula je buduća kraljica u svom zvaničnom saopštenju.

Opasna dijagnoza nije je sprečila da otputuje na zimovanje sa suprugom i švedskom prestolonaslednicom Viktorijom i njenim mužem Danijelom. Selfi sa žičare Mete Marit objavila je na svom Instagramu.

View this post on Instagram

A post shared by H.K.H Mette-Marit (@crownprincessmm) on

Kako se manifestuje plućna fibroza?

Plućna fibroza izаzivа progresivno stvaranje ožiljаkа u plućnom tkivu i samim tim ozbiljno narušava funkciju pluća, pa i život. Lekari još uvek nisu otkrili uzrok bolesti koja se najčešće javlja kod osoba starijih od 70 godina, u ređim slučajevima i kod mlađih.

Simptomi ove bolesti su otežano disanje, suv kašalj, gubitak telesne težine, neobjašnjiv umor, bol u mišićima i zglobovima, otečeni vrhovi prstiju.

Tekst: V. O.

Izvor: Lepa & Srećna