Bogojavljenje je dan kada se, prema pravoslavnom verovanju, Bog javio u tri ličnosti. Na dan 19. januara (6. januara po Julijanskom kalendaru) Bog Sin - Hristos - došao je na reku Jordan da bude kršten.

Tu je Jovan Krstitelj krštavao sve koji bi došli da ispovede svoje grehe. Prema hrišćanskim spisima, dočekao je Isusa rečima: "Ti treba mene da krstiš, a Ti li dolaziš k meni". Uz odgovor "Ostavi sad, jer tako nam treba ispuniti svaku pravdu", Hrist je kršten a tada su se otvorila nebesa i bog se javio po drugi put - kao Duh sveti, sišavši u vidu goluba, na Hristovu glavu.

Sa neba se bog javio i treći put - kao Bog otac, glasom, rekavši "Ovo je sin moj ljubljeni. On je po mojoj volji." Od tada, crkva je ustanovila svetu tajnu krštenja kojom se duša čisti od greha, a čovek postaje član Hristove crkve. 

Na praznik Bogojavljenja, narodni je običaj da vernici razmenjuju pozdrave "Bog se javi" i "Vaistinu se javi". Bogojavljenje je jedan od najvećih hrišćanskih praznika i često se obeležava i radosnim pozdravom "Srećno Bogojavljenje".

Na bogojavljensko veče, kaže predanje, otvaraju se nebesa i svaka će želja biti uslišena, samo pod uslovom da je vrlo jasno formulisana.

Na Bogojavljenje će domaćice spremati pihtije, a vodica koja se tog dana osveti ima, veruje se, lekovite moći. Za taj dan uobičajeno je da domaćica spremi bogatiji ručak, a u mnogim mestima se organizuje i takmičenje plivača za Časni krst.

Ne propustite da ovaj veliki praznik čestitate dragim osobama, a mi vam poklanjamo prelepe čestitke sa pozdravima: "Bog se javi", "Vaistinu se javi" i plemenitim duhovnim porukama uz lepe slike. Dizajn ovih divnih čestitki potpisuje art direktorka magazina Lepa & Srećna Zorica Obradović Lončar.

LepaiSrecna Ne propustite da veliki praznik Bogojavljenje čestitate dragim osobama, a mi vam poklanjamo prelepe čestitke sa pozdravima: "Bog se javi", "Vaistinu se javi" i plemenite duhovne poruke uz lepe slike.

Izvor: Lepa&Srećna