Bogojavljenska vodica je ona voda koju sveštenici osveštaju na dan Bogojavljenja, 19. januara po novom kalendaru, u hramu ili u porti hrama, piše Lepa & Srećna.

Srbi posebno veruju u lekovitost bogojavljenske vodice koja se iz crkve nosi kući i čuva kao čudotvorna sveta tečnost.

Pije se tokom cele godine radi isceljenja i zaštite od svih bolesti, očišćenja od zlih strasti i radi oproštaja grehova, očišćenja duše i tela.

Jedan od prvih običaja koji se praktikuje na Bogojavljenje ujutru je da svi ukućani, okrenuti istoku, preskoče preko sekire i vatralja sa žarom, a zatim otpiju po gutljaj "nenačete" vode, izgovarajući, pri tom: "Prođoh sablju - ne posekoh se, prođoh vatru - ne izgoreh se, prođoh vodu - ne udavih se!"

Bogojavljenska vodica se uvek pije u tri gutljaja i pri tom se izgovaraju ove reči: U ime Oca (uz prvi gutljaj), i Sina (uz drugi gutljaj) i Svetoga Duha (uz treći gutljaj).

Bogojavljensku vodicu nekada su pile trudnice da bi se "otvorile kao nebo na Bogojavljenje" pa da se lako porode. Ta se voda sipa i u bunar da se pročisti ako u njega padne kakva životinja. U stara vremena osvećena vodica davala se bolesnicima koji nisu mogli da odu u crkvu na pričest.

Običaji u vezi sa vodom uključivali su i ritualno kupanje. Ono se izvodilo zarad boljeg zdravlja, u reci, pred samo svanuće na Bogojavljenje.

Ovaj ritual mogli su da izvode isključivo zdravi ljudi. Od pre desetak godina kod Srba je obnovljen stari običaj da se u reku baci krst, a mladići se takmiče da do njega stignu i prvi ga uhvate. U reku se baca Časni krst, a mladići se takmiče koji će prvi da stigne do njega. Za onog mladića koji prvi dopliva do njega veruje se da će imati sreće tokom cele godine.

Običaji na Bogojavljenje spadaju u najlepše narodne običaje koji i danas žive. Vernici se, na Bogojavljenje, pozdravljaju rečima "Hristos se javi" a otpozdravljaju sa "Vaistinu se javi".

Izvor: Lepa & Srećna