Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DETALJNA VREMENSKA PROGNOZA DO APRILA 2019: koliko će trajati zima i kakvo će biti proleće

Pročitajte detaljnu vremensku prognozu za zimu i proleće i saznajte kakvo vreme možemo da očekujemo u narednim mesecima!

  Izvor: Foto: Shutterstock

U godinama za nama, usled stalnih klimatskih promena, netipičnih vremenskih uslova i velikih temperaturnih oscilacija, gotovo da smo izgubili dva godišnja doba, te se čini da iz zime "uskačemo" pravo u leto. Ipak, vremenska prognoza za prvu polovinu 2019. godine ukazuje na to da nam se proleće vraća.

Prema analizama i prognozama meteorologa i klimatskim sezonskim izgledima RHMZ-a, u predstojećim mesecima očekuju nas mahom temperature tipične za određena godišnja doba, te će odstupanja od proseka biti neznatna u odnosu na prethodne godine.

Prema predviđanjima meteorologa, nastavak tekuće zime može se podvesti pod prosečne, nešto hladnije, ali sa temperaturama normalnim za pomenuto doba godine, navodi Đorđe Đurić.

Povezane vesti

- Do kraja februara očekuje nas tipično zimsko vreme, sa povremenim prodorima hladnih talasa, koji će se smenjivati sa prodorima nešto toplijeg vazduha, što dovodi do povremenih otopljenja - objašnjava Đurić.

On dodaje da se u martu očekuje postepeni porast temperature, dok se za april predviđa prolećno vreme. Ipak, naglašava Đurić, tokom četvrtog meseca je moguća i pojava kasnoprolećnih mrazeva, koji često mogu rezultirati štetom i oštećenjima agrikulturnih dobara.

- April 2018. godine bio je najtopliji u istoriji, ali male su verovatnoće da se tako nešto ponovi - ističe Đurić.

Protekla 2018. godina bila je najtoplija u poslednjih 170 godina, upravo zahvaljujući visokim temperaturama u aprilu, oktobru i novembru.

Temperatura vazduha tokom maja kretaće se do 25 podeoka, dok se uz česte pljuskove, očekuje i povećana vlažnost vazduha, zaključuje Đorđe Đurić.

Klimatske sezonske izglede za prvu polovinu 2019. godine je predstavila načelnica Odeljenja za monitoring klime i klimatske prognoze Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije Jasminka Smailagić.

- Tokom zime, temperatura vazduha biće u granicama proseka, sa srednjom sezonskom temperaturom od 0 do 2 stepena Celzijusovih, a u višim predelima od -4 do -1 stepena - navodi Jasminka Smailagić, dodajući da je u drugoj polovini zime moguća pojava hladnog talasa.

Broj mraznih dana iznosiće od 40 do 65 u nižim predelima, dok u brdsko-planinskim predelima taj broj može iznositi između 70 i 90 dana, objašnjava ona, ističući da se u nižim predelima očekuje između 7 i 20 ledenih dana, a u brdsko - planinskim čak 30 do 50 dana sa temperaturom ispod nule.

- Što se padavina tiče, sezonska količina padavina biće iznad višegodišnjeg proseka i iznosiće 160 do 230 milimetara u nižim predelima, odnosno, 210 do 270 milimetara u brdsko-planinskim predelima - govori Smailagić.

Ona naglašava da će tokom januara biti nešto više snežnih dana, a da će ukupno biti između 32 i 42 sa padavinama u nižim predelima i 50 u brdsko-planinskim.

Povezane vesti

Tokom proleća očekuje se srednja sezonska temperatura vazduha iznad proseka, sa odstupanjem do jednog stepena, navodi Jasminka Smailagić, dodajući da će se vrednosti srednje sezonske temperature vazduha kretati u intervalu od 11 do 14 stepeni, a u višim predelima od 3 do 8 stepeni.

- Možemo očekivati od 10 do 20 mraznih dana i 12 do 20 letnjih dana u nižim predelima, dok se u brdsko - planinskim predelima očekuje do 50 mraznih dana - kaže Smailagić.

Kada su padavine u pitanju, očekuje se prosečna sezonska količina padavina u većem delu Srbije, odnosno, od 130 do 200 mililitara u nižim predelima i od 200 do 270 milimetara u brdsko-planinskim. Od ukupnog broja prolećnih dana, 30 do 40 dana biće padavina, dok će u brdsko-planinskim predelima taj broj iznositi 50.

Tekst: Sanja Dabić

Izvor: Blic

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije