Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠTA SE STAVLJA U BOŽIĆNU ČESNICU AKO NEMATE PARICU: ovo su običaji koje morate da ispoštujete

Obredni hleb za Božić - česnica - ima ritualno značenje i porodica će ga podeliti za ručkom uz posebne običaje.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Česnica je obredni hleb koji na Božić ima ulogu slavskog kolača, piše Lepa & Srećna.

Za njegovo mešenje vezuje se više običaja.

Domaćica se sprema da mesi česnicu u rano božićno jutro, pre svanuća, okupana i obučena u čistu, najbolju košulju.

Pre izlaska sunca se zahvata sveža voda na bunaru ili izvoru - njen naziv je nenačeta voda - a pripisuju joj se magijska svojstva. Deo se koristi za mešenje česnice, a ostatkom se nalivaju sva jela za božićni ručak.

Jedan deo nenačete vode ostavlja se za ukućane koji se njome umivaju, a verovalo se da decu treba okupati tom vodom radi zaštite od uroka. U nekim krajevima, ova voda se naziva "jaka voda" i smatra se da ima veliku snagu. Domaćica sipa vodu preko brašna polivajući ga u obliku krsta. U nekim krajevima dodaje se osveštana ili bogojavljenska voda.

Božićna česnica mesi se od jednostavnih sastojaka - brašna, vode, soli i malo ulja. U novije vreme u ovaj hleb se dodaje i kvasac. Ovo je skroman hleb ali ima jaku simboličku poruku.

Obredni hleb za Božić ima ritualno značenje i porodica će ga podeliti za ručkom uz posebne običaje. Jedan od najvažnijih je vezan za paricu u česnici - novčić stavljen u pogaču najavljuje onom ko ga dobije uz parče pred ručak da će mu godina proteći u obilju i blagostanju.

Smatra se da domaćica u česnicu treba da stavi dukat, ali umesto zlatnog ili srebrnog novčića danas se često stavlja simbolična parica. Umesto nje, u česnicu se može staviti i zrno pšenice ili kukuruza, a naročito se valja ubaciti iverak od lomljenja badnjaka.

Suština nije u vrednosti parice, već u simbolici obilja - to je znak sreće, koji će biti otkriven u ritualu lomljenja česnice.

Taj znak sreće može da ostavi i domaćica odmah po mešenju česnice - smatra se da rukama brašnjavim od testa treba da dotakne voćke, ambar, staje, štale, košnice... time najavljuje dobar rod i prinos sledeće godine, kako bi česnica dogodine bila dovoljno velika za sve.

Povezane vesti

Novčić iz ČESNICE ne smete baciti, potrošiti ili čuvati kod sebe: evo šta treba da se uradi sa srećnom paricom po narodnom verovanju (FOTO)

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije