Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OD SVETE PETKE DO MITROVDANA TRAJE BABLJE LETO: evo koji znak najavljuje sreću za žene

Posle miholjskog leta, ponekad usledi i bablje leto - evo šta kaže staro narodno verovanje...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Toplo i lepo vreme od Petkovdana do Mitrovdana tačnije od Svete Petke do Svetog Dimitrija u našem narodu se od davnina naziva babino ili bablje leto.

Reč je o fenomenu poznatom i u meteorološkoj nauci da se lepo vreme zadrži čak i posle miholjskog leta. Stručnjaci kažu da je ovaj period sunčanih dana pred zimu karakterističan za severnu Zemljinu poluloptu gde se smenjuju četiri godišnja doba.

Ipak, mnogo pre naučnika, za Bablje leto znao je narod. Naši stari su verovali da ih, ako u ovom periodu bude lepo vreme, očekuje jaka i duga zima, pa im je ovo vreme bilo dobrodošlo za završetak radova i pripremu za hladne dane pred njima.

Zašto baš bablje leto?

I u mnogim evropskim jezicima ovaj period ima isti naziv, zapravo u gotovo svim slovenskim, mađarskom i baltičkim jezicima. U nemačkom nazivu bukvalno znači "leto starih žena".

Simbolika je jasna, ako se proleće vezuje za mladost ili devojačko doba, jesen je simbol starost, doba starih žena  odnosno baba.

U nekim krajevima Srbije se i do danas zadržao interesantan običaj vezan za ovaj period godine. Naime, stari veruju da je znak velike sreće i blagostanja ako vam se u ovom periodu u kosu ili odeću upletu niti paukove mreže!

Ova paučina se još naziva i Marijina kora ili Marijina svila, a njeno poreklo u narodnom verovanju je različito. Neki kažu da je to kosa veštica koje ovih dana baju i bacaju čini. Drugi veruju da je reč o predivu vilenjaka ili patuljaka. Ima hrišćana koji smatraju da su to niti Bogorodice.

Ipak, sva verovanja su složna u jednom, ako vam se ovih dana paučina uplete u kosu ili odeću, nikako je ne skidajte! Ne rizikujte da naljutite ova bića!

Izvor: Kurir.rs, Dnevno

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Hot

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije