Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić tvrdi da je Grad Beograd spreman za veoma obilne padavine koje su meteorolozi najavili. Uz nadu da se neće ponoviti scene od pre nedelju dana kada su pojedini delovi prestonice pretrpeli veliku štetu.

- Danas će biti održana sednica gradskog Štaba za vanredne situacije, a mi smo imali sastanke sa gradskim preduzećima i dali nalog da se uđe u stanje pripravnosti. U Zemunu se očekuje žuti meteoalarm, na teritoriji centra narandžasti, a u rubnim delovima crveni - objasnio je Vesić.

Situacija nije ni malo naivna.

PROČITAJTE JOŠ: Spisak postova i trapavih sedmica u 2018. godini: evo kada pravoslavni vernici treba da poste

- Procene RHMZ-a su da će pasti oko 25 litara po kvadratnom metru što je manje nego proteklog vikenda, ali ni to nije malo. Mi smo potpuno spremni, imamo iskustvo od prošlog puta, i građani treba da slušaju uputstva Štaba. U nekim delovima grada očekujemo zaista velike padavine i preventivno smo reagovali pomeranjem mehanizacije – istakao je zamenik gradonačelnika.

Prema najavama RHMZ, Beograd će se danas bukvalno naći na tromeđi između žutog, narandžastog i crvenog meteoalarma. Zato je izdato i upozorenje za prestonicu u kojem stoji:

- Uveče i tokom noći ka suboti očekuju se intenzivniji grmljavinski procesi, lokalna pojava grada, olujni vetar i obilne padavine, od 20 do 30 l/m2 za kratak vremenski rok - stoji u saopštenju RHMZ.

PROČITAJTE JOŠ: VREMENSKA PROGNOZA ZA JUL 2018: prosečne temperature i broj tropskih dana u julu

Teško je tačno predvideti kada bi nevreme moglo da stigne u prestonicu, ali prema nekim trenutnim prognozama, u Beogradu bi trebalo da bude suvo sve do kasnih večernjih sati.

Kiša bi mogla da pada oko 21.00, a najjači udari se očekuju bukvalno oko ponoći, na prelazu iz petka u subotu.

Izvor: Beoinfo/Blic