Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Priče iz Srbije

VREMENSKA PROGNOZA ZA JUL 2018: prosečne temperature i broj tropskih dana u julu

Autor Marija Ivosh
Autor Marija Ivosh

Republički hidrometeorološki zavod najavljuje povratak leta, a evo kakvo vreme možemo da očekujemo u julu.

Izvor: Foto: Profimedia

U celoj Srbiji se očekuje topao jul sa srednjom temperaturom vazduha za oko tri stepena iznad višegodišnjeg proseka, navodi se u prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, a procenjuje se i da tokom tog meseca možemo očekivati čak 21 tropski dan!

U svakom slučaj, čak polovina jula biće tropska, jer je minimalan broj očekivanih tropskih dana - 15. A to znači da temperatura neće padati ispod 30 stepeni Celzijusovih.

- U odnosu na jun, u julu možemo očekivati znatno stabilnije vreme i duži niz toplih i sunčanih dana, pravih letnjih. Vreme će biti primereno letu na našem podneblju - kaže meteorolog Đorđe Đurić.

PROČITAJTE JOŠ: VREMENSKA PROGNOZA - OČEKUJE NAS PAKLENO LETO: evo kada nas očekuju toplotni talasi tokom leta 2018. godine (FOTO)

On dodaje i da se "od nedelje 1. jula 2018. vraća leto", te će temperature biti u porastu.

- Već naredne nedelje se očekuju temperature oko 30. podeoka, a generalno, u julu će tokom više dana iznosti više od 30 stepeni - zaključuje on.

Srednja maksimalna temperatura vazduha će u julu iznositi od 30 do 32 stepena Celzijusa u nižim predelima, a u planinskim od 19 do 23.

Prognozira se da će se srednje julske temperature kretati od 23 do 26 stepeni, odnosno 16 do 20 na planinama.

PROČITAJTE JOŠ: VREMENSKA PROGNOZA ZA LETO I JESEN 2018: evo koje temperature i padavine možemo da očekujemo (JUN - OKTOBAR 2018)

Srednja minimalna temperatura u ravničarskim delovima kretaće se od 15 do 20, dok će u planinama te vrednost iznositi od 10 do 15 stepeni Celzijusa.

Očigledno nas čeka vreo period, te ne čude navodi RHMZ-a da će količina padavina biti ispod proseka u većem delu zemlje, a na jugu u granicama proseka.

Tekst: M. M. 

Izvor: Blic

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...