Republički hidrometeorološki zavod saopštio je 7. juna 2018. godine da se očekuje da predstojeće leto bude jedno od 10 najtoplijih u Srbiji.

Kako se navodi, u julu i avgustu se očekuju "toplotni talasi", odnosno niz veoma toplih dana (od 35 do 55 dana), kada će temperatura prelaziti 30 stepeni Celzijusove skale.

PROČITAJTE JOŠ: ALARMANTNA DUGOROČNA VREMENSKA PROGNOZA: temperature će naglo porasti na Zapadnom Balkanu, a evo kako će to uticati na zdravlje i hranu

Tokom leta, u nižim predelima Srbije biće od 15 do 25 tropskih noći, kada će temperatura prelaziti 20 stepeni, dok će u Beogradu biti 29 takvih noći.

Količina padavina tokom leta će biti ispod višegodišnjeg proseka u većem delu Srbije, dok se na jugu i jugozapadu očekuje prosečna količina, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, tokom leta biće između 18 i 28 kišnih dana, dok će na planinama biti do 36 dana.

Kliknite OVDE da pročitate detaljnu prognozu od maja do septembra!

PageBreak

MAJ 2018: Topliji i suvlji maj

Srednja minimalna temperatura vazduha u maju imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 2.7ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost majske srednje minimalne temperature vazduha od 15.7ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u maju biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 3.0ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom maja biće oko 27.0ºS. Majska suma padavine biće ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima nižim za 30 mm na severu do 10 mm na jugu Srbije u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini majska suma padavina iznosiće oko 33 mm.

PROČITAJTE JOŠ: VREMENSKA PROGNOZA ZA LETO I JESEN 2018: evo koje temperature i padavine možemo da očekujemo (JUN - OKTOBAR 2018)

JUN 2018: U većem delu zemlje topliji i suvlji jun. Na jugu Srbije topliji i malo suvlji jun, uz junsku sumu padavina u granicama višegodišnjeg proseka. Moguća pojava toplotnih talasa 

Srednja minimalna temperatura vazduha u junu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.8ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost junske srednje minimalne temperature vazduha od 17.5ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u junu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 2.4ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom juna biće oko 28.8ºS. Mesečna suma padavina tokom juna u većem delu Srbije biće ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 20 mm u odnosu na višegodišnji prosek, dok će se na jugu Srbije zadržati u granicama višegodišnjg proseka, sa vrednostima u proseku nižim za oko 10 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini junska suma padavina iznosiće oko 42 mm.

JUL 2018: Topliji i suvlji jul. Toplotni talasi 

Srednja minimalna temperatura vazduha u julu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 2.2ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost julske srednje minimalne temperature vazduha od 19.7ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u julu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 2.9ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom jula biće oko 31.5ºS. Mesečna suma padavina tokom jula biće ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za 10 mm na jugu do 20 mm na severu zemlje u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini julska suma padavina iznosiće oko 21 mm.

AVGUST 2018: Nastavak leta. Toplotni talasi. Topliji i malo suvlji avgust

Srednja minimalna temperatura vazduha u avgustu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.4ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost avgustovske srednje minimalne temperature vazduha od 19.1ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u avgustu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 2.4ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom avgusta biće oko 31.2ºS. Mesečna suma padavina tokom avgusta biće ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 15 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini avgustovska suma padavina iznosiće oko 32 mm.

SEPTEMBAR 2018: Prosečno topao i prosečno suv septembar

Srednja minimalna temperatura vazduha u septembru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.2ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost septembarske srednje minimalne temperature vazduha od 13.7ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u septembru biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku nižim za oko 0.4ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom septembra biće oko 23.3ºS. Mesečna suma padavina tokom septembra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku višim za oko 1 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini septembarska suma padavina iznosiće oko 52 mm.

Izvor: Beta/Kurir/RHMZ