Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OBIČAJI I NARODNA VEROVANJA NA ĐURĐIC: Ovo ne treba raditi u kući, a svi Srbi treba da pogledaju u nebo

Pravoslavni vernici u Srbiji 16. novembra slave Đurđic, a evo koje običaje treba da poštuju na ovaj praznik!

  Izvor: Foto: Profimedia

Sveti Georgije (sveti Đorđe, sveti Đurađ…, kako se sve zove u narodu ovaj svetac) ima kod pravoslavnih Srba dve slave – na dan postradanja u vreme rimskog car Dioklecijana 23. aprila po starojulijanskom kalendaru (6. maja po gregorijanskom) i na dan prenosa moštiju iz Nikomidije (sada Izmir u Turskoj) u grad Lidu Palestinsku 3. (16.) novembra.

Oba praznika se obeležavaju u hramovima Srpske pravoslavne crkve ali i kao krsna slava mnogih porodica Srba. Kažu da je po brojnosti svečara na osmom mestu slava u Srba. Đurđic je i gradska slava Novog Sada, kao i Bora.

Možda će vas zanimati

Ovo je nepokretni praznik i nije crveno slovo. Ukoliko padne u mrsni dan, sprema se mrsna trpeza, a ukoliko padne u posni dan (sreda, petak), sprema se posna. Sam Đurđic neme posebne običaje, proslavlja isto kao i sve druge krsne slave - pripremom slavskog kolača, koljiva i vina, i osveštanjem.

Međutim, upravo od njega počinje takozvana vučja nedelja, pa se već od Đurđica poštuje nekoliko običaja. Naime, period od Đurđica do Mratindana, naziva se mratinci ili vučji dani jer je Sv. Mrata (slavi se 24. novembra po gregorijanskom kalendaru) zaštitnik vukova. Po starim običajima u vreme mratinaca ništa se ne daje iz kuće, ne prede se vuna i ništa se ne pere. Krojači i obućari odmaraju, a žene ne rade ručne radove.

Veruje se da na Đurđic narod posebno "pogleduje" u nebo, a ako je vedro, zima će biti oštra i sa dosta mraza. Magla od Đurđica ili tokom mratinaca najavljuje promenljivu zimu.

 Sveti Đorđe
Sveti Đorđe
Izvor: Profimedia

Pročitajte i ovo

Izvor: Mondo

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije