Kamate na stambene kredite ispod tri odsto godišnje kojima nas banke bombarduju važe samo za odabrane. Ova bankarska zamka može koštati i do 5.500 evra.

Stambeni krediti u Srbiji nikada nisu bili povoljniji. Krov nad glavom danas je moguće obezbediti uz kamatu od četiri odsto godišnje i kredit koji je duplo jeftiniji nego 2010. godine.

PROČITAJTE JOŠ:Saveti arhitekte za uređenje malog stana: mladalački stambeni prostor od 38 kvadrata (FOTO)

Sve više banaka, međutim, poziva građane da kupe stan po kamatama i manjim od tri procenta. Bankari nezvanično priznaju da je u pitanju trik jer ovakvi povoljni zajmovi ili važe minimalan period ili su uslovljeni platom koju malo ljudi ima.

- Kamate jesu povoljnije nego ikada u Srbiji, ali se malo građana usuđuje da uzme kredit za stan, pa sve više banaka pribegava marketinškim trikovima. Nekolicina njih poziva građane da uzmu kredite po kamati od 2,9 odsto ili tri procenta. Tek kada se detaljnije raspitate, dobijete informaciju da ta kamata važi dve ili tri godine, a da je ona kasnije promenljiva i u startu veća za najmanje pola procenta. Pojedine banke nisku kamatu čak uslovljavaju i visokim zaradama, najčešće većim od 100.000 dinara mesečno.

Računica pokazuje da ovakva bankarska zamka može koštati i do 5.500 evra, odnosno 20 evra mesečno više. Naime, za prosečan kredit od 50.000 evra, uz depozit od 10 odsto i 20 godina otplate, mesečna rata uz kamatu od 2,9 odsto je 227 evra. Ovaj isti kredit uz ratu od 3,3 odsto godišnje košta 250 evra mesečno.

Sagovornik upozorava na oprez i kada je reč o skrivenim troškovima - banke često naplaćuju ono što ne znamo. Pojedine banke, recimo, svaku proveru stanja na računu na bankomatu klijentima naplaćuju po 50 dinara. Razlog su, kažu, troškovi papira, struje i program po kome bankomat radi. Do 500 dinara košta i neosnovana reklamacija kada se banci žalite da vam je zaračunala neki trošak po osnovu kartice, a ispostavi se da niste bili u pravu.

PROČITAJTE JOŠ: Ekološka koliba po projektu mladih dizajnerki: jednostavna kućica izgrađena prirodnim tehnikama

Dušan Uzelac sa portala Kamatica kaže da banke imaju novac, ali nemaju kome da prodaju kredite.

- Zbog toga često povećavaju različite provizije. Operativa i filijale dosta koštaju, a sve je manje privrednika i građana koji se zadužuju. Tražnja za stambenim kreditima u 2015. pala je za četvrtinu u odnosu na 2013. godinu - podseća Uzelac.

Tekst: Suzana Lakić

Izvor: Blic