Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zmije otrovnice u Srbiji: kako preživeti ujed zmije šarke

Slobodan Jovanović (73) iz Niša preživeo je ujed zmije šarke, a teže posledice izbegnute su u prvom redu zbog njegove pravovremene reakcije i velike prisebnosti.

  Izvor: Foto: Profimedia, Wikipedia

Slobodan Jovanović (73) iz Niša, prosvetni radnik u penziji, hospitalizovan je na Infektivnoj klinici Kliničkog centra u Nišu nakon što ga je 30. maja 2016. godine ujela zmija šarka.

On je iako ga je otrovnica ujela za nogu sam dovezao kola do niškog naselja 9. maj, a teže posledice izbegnute su u prvom redu zbog njegove pravovremene reakcije i velike prisebnosti.

Jovanović kaže da je obrađivao vinograd na vikendici u selu Dudulajce, kada je oko 14 sati osetio da ga je nešto udarilo dva puta po nozi.

- Bila je vrućina, skinuo sam se u šorc, a na nogama sam imao cipele. Bilo mi je čudno što komšija radi u šorcu a ima gumene čizme na nogama. Krenuo sam oko 14 sati da napravim pauzu i ručam i dok sam išao prema vikendici, osetio sam dva udarca po nozi. Video sam zmiju kako ulazi u kofu sa vodom i odlazi dalje. Odmah sam prepoznao da se radi o šarki: bila je dugačka oko 60 centimetara, imala je šiljatu glavu i fantastične šare po koži - poverava se Jovanović.

PROČITAJTE JOŠ: Kako da se zaštitite od groma: 10 stvari koje ne smete da radite kad grmi

On pretpostavlja da je u travi nagazio zmiju, ili da je prišao bliže nego što je trebalo, zbog čega je ona reagovala odbrambeno.

- Nisam se uplašio, imam 73 godine i ničega se ne plašim. Ali, znao sam šta mi je činti. Pozvao sam sina, rekao mu da me čeka ispred kuće i da uzme moju zdravstvenu knjižicu. Tek kada sam sišao na put osetio sam prve simptome - na mestu ujeda mi je vrilo kao da sam primio injekciju. Seo sam u kola i krenuo prema kući koja je udaljena oko 12 kilometara - priča Jovanović.

Kada je stigao do niškog naselja u kojem živi, već je osetio malaksalost i nemoć.

Software:GIMP 2.6.4 Created: 2015:08:03 13:37:35
Izvor:

- Ispali su mi ključevi i telefon iz ruke. Krenuli smo kolima ka Domu zdravlja Ledena stena. Ispred Doma zdravlja čekao je sanitet jer ih je moj sin obavestio pa smo krenuli prema Kliničkom centru. Kada sam stigao na Infektivnu kliniku, nepun sat nakon ujeda, znao sam da sam u najboljim rukama na svetu. Dobio sam terapiju i osećam se bolje. Noga mi samo malo otiče, ali sam dobro. Kada izađem, kupiću najveće čizme koje nađem da imam kada sledeći put idem u vinograd - kaže Jovanović sa osmehom.

PROČITAJTE JOŠ: 10 otrovnih biljaka u našem okruženju

Na Infektivnoj klinici kažu da je Jovanović imao lakšu kliničku sliku i da je primio samo detoksikacionu terapiju. Za slučaj težih ujeda na klinici imaju dovoljno seruma.

Zmije otrovnice ujedu godišnje desetak Nišlija, najviše u maju i junu. Ovo je treći ujed ovog proleća. Na Infektivnu kliniku 27. maja primljena je jedna žena koju je ujela otrovnica, koja je puštena u ponedeljak nakon primljene terapije. Pre toga još jedan pacijent je bio hospitalizovan zbog ujeda zmije.

Tekst: B. Janačković

Software:Ver.1.0 Created: 2006:05:16 11:51:52
Izvor:

Izvor: Blic

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Hot

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije