Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SPASOVDAN: Hristova pobeda nad smrću

Četrdeset dana nakon Uskrsa, hrišćani proslavljavaju Spasovdan, praznik koji predstavlja jačinu Gospoda naspram smrti...

  Izvor: Foto: Wikipedia

Spasovdan ili Vaznesenje Hristovo je veliki pokretni praznik.

Ne samo da naglašava da je Hrist pobedio smrt, već i pokazuje vaznu ulogu njegovih apostola.

Na ovaj praznik Gospod im se javio i poručio: „Idite po svemu sveti i propovedajte Evanđelije svakom stvorenju. Ko poveruje i krsti se, biće spasen, a ko ne poveruje biće osuđen.“

Da bi u tome uspeli Hristos im je obećao Duha Utešitelja i zapovedio da do silaska Duha Svetoga ne izlaze iz Jerusalima. Tako su mogli preneti Hristovu veru u svet i time ljudstvo spasavati u veri - odatle naziv Spasovdan

Povezane vesti

Podignutih ruka Hristos je učenike i blagoslovio nakon čega se počeo uznositi na nebo - Uznesenje, tako se je, završivši delo spasenja, vratio Bogu na nebesima.

Ovo je stočarski i ratarski praznik koji se slavi i kao krsna slava, ali i kao zavet za čitavo selo.

Spasovdan je i slava našeg glavnog grada, Beograda.

Na današni dan ne rade se teški poslovi, poštuje se veliki praznik koji, prema verovanju, može da spasi kuću od nevolje, a decu od bolesti.  

Na Spasovdan se čitaju molitve za zdravlje, ali i za poštedu od stradanja, kao i za pokoj duše junacima koji su dali živote za odbranu prestonice.

Molitva za zdravlje

Oče Sveti, lekaru duša i tela, koji si poslao Jedinorodnog Sina Svog, Gospoda Boga i Spasitelja našeg Isusa Hrista koji isceljuje svaku bolest i izbavlja od smrti, izleči i mene od svih mojih duševnih i telesnih nemoći, i oživotvori me blagodaću Hrista Tvog:

Molitvama Prečiste Vladičice naše Bogorodice i uvek Djeve Marije; silom Časnog i Životvornog Krsta; posredništvom Česnih Nebeskih Sila bestelesnih; Časnog slavnog Proroka, Preteče i Krstitelja Jovana; Svetih slavnih i dobropobednih mučenika, prepodobnih i bogonosnih Otaca naših; Svetih iscelitelja besrebrenika: Kozme i Damjana, Kira i Jovana, Pantelejmona i Jermolaja, Sampsona i Diomida, Fotija i Anikite, Talaleja i Trifuna; Svetih i pravednih Bogootaca Joakima i Ane i svih Svetih.

Jer Ti si izvor isceljenja, Bože naš, i Tebi slavu uznosimo, sa Jedinorodnim Tvojim Sinom, i jednosušnim Tvojim Duhom, sada i uvek i u vekove vekova.

Amin!

Inače, naši stari nisu pili mleko od od Nove godine do Spasovdana, a verovali su da na Spasovdan muškarci ne valja da se briju, žene da se umivaju a deca da se kupaju pa to nisu tog dana ni činili.

Na Spasovdan nikako ne valja spavati preko dana da se ne bi dremalo čitave godine.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije