Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Priče iz Srbije

SPASOVDAN: Hristova pobeda nad smrću

Autor Spomenka Maric
Autor Spomenka Maric

Četrdeset dana nakon Uskrsa, hrišćani proslavljavaju Spasovdan, praznik koji predstavlja jačinu Gospoda naspram smrti...

Izvor: Foto: Wikipedia

Spasovdan ili Vaznesenje Hristovo je veliki pokretni praznik.

Ne samo da naglašava da je Hrist pobedio smrt, već i pokazuje vaznu ulogu njegovih apostola.

Na ovaj praznik Gospod im se javio i poručio: „Idite po svemu sveti i propovedajte Evanđelije svakom stvorenju. Ko poveruje i krsti se, biće spasen, a ko ne poveruje biće osuđen.“

Da bi u tome uspeli Hristos im je obećao Duha Utešitelja i zapovedio da do silaska Duha Svetoga ne izlaze iz Jerusalima. Tako su mogli preneti Hristovu veru u svet i time ljudstvo spasavati u veri - odatle naziv Spasovdan

Povezane vesti

Podignutih ruka Hristos je učenike i blagoslovio nakon čega se počeo uznositi na nebo - Uznesenje, tako se je, završivši delo spasenja, vratio Bogu na nebesima.

Ovo je stočarski i ratarski praznik koji se slavi i kao krsna slava, ali i kao zavet za čitavo selo.

Spasovdan je i slava našeg glavnog grada, Beograda.

Na današni dan ne rade se teški poslovi, poštuje se veliki praznik koji, prema verovanju, može da spasi kuću od nevolje, a decu od bolesti.  

Na Spasovdan se čitaju molitve za zdravlje, ali i za poštedu od stradanja, kao i za pokoj duše junacima koji su dali živote za odbranu prestonice.

Molitva za zdravlje

Oče Sveti, lekaru duša i tela, koji si poslao Jedinorodnog Sina Svog, Gospoda Boga i Spasitelja našeg Isusa Hrista koji isceljuje svaku bolest i izbavlja od smrti, izleči i mene od svih mojih duševnih i telesnih nemoći, i oživotvori me blagodaću Hrista Tvog:

Molitvama Prečiste Vladičice naše Bogorodice i uvek Djeve Marije; silom Časnog i Životvornog Krsta; posredništvom Česnih Nebeskih Sila bestelesnih; Časnog slavnog Proroka, Preteče i Krstitelja Jovana; Svetih slavnih i dobropobednih mučenika, prepodobnih i bogonosnih Otaca naših; Svetih iscelitelja besrebrenika: Kozme i Damjana, Kira i Jovana, Pantelejmona i Jermolaja, Sampsona i Diomida, Fotija i Anikite, Talaleja i Trifuna; Svetih i pravednih Bogootaca Joakima i Ane i svih Svetih.

Jer Ti si izvor isceljenja, Bože naš, i Tebi slavu uznosimo, sa Jedinorodnim Tvojim Sinom, i jednosušnim Tvojim Duhom, sada i uvek i u vekove vekova.

Amin!

Inače, naši stari nisu pili mleko od od Nove godine do Spasovdana, a verovali su da na Spasovdan muškarci ne valja da se briju, žene da se umivaju a deca da se kupaju pa to nisu tog dana ni činili.

Na Spasovdan nikako ne valja spavati preko dana da se ne bi dremalo čitave godine.

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...