Crepulja je jedna plitka glinena posuda, a sač je vrsta poklopca, metalni ili glineni poklopac, sličan onom na šerpi.
Samo treba voditi računa da je sač malo širi od crepulje. Tako neće upadati žar i pepeo prilikom stavljanja preko crepulje pri spremanju hrane. Sač treba da ima i jednu ručicu (alku) na vrhu da bi se lakše podizao prilikom provere da li je jelo gotovo.
Crepulja i sač from Talas on Vimeo.
Crepulja mora dobro da se ugreje, odnosno mora se staviti na vatru, sačekati da se dobro ugreje. Provera se može izvrsiti ako mokrom rukom prsnemo na nju, a voda odmah ispari i zašišti. Kada se ugrejala, u nju se stavi pripremljeno testo ili jelo, pokrije se sačem. Sač prekriti pepelom i žarom. Na ovaj način se jelo ili pogača peku sa dve strane, odozdo od usijane crepulje, a odozgo od žara na saču.
Meso, pogača ili pita pečeni ispod sača su izvanredni. Kada se peče meso i pored njega stavi krompir, on primi miris mesa, a ukus je fantastičan.
Za neupućene dodajemo, da svaka grnčarska posuda pre nego što se koristi za spremanje hrane treba da se premaže svinjskom mašću, pospe kukuruznim brašnom i zapeče u rerni na 180 stepeni oko 30 minuta, odnosno dok joj unutrašnjost ne pocrni.
Pročitajte i: Lični izvor piva i magični grejač: ovih 8 aparata će vam promeniti i kuhinju i život (FOTO + VIDEO)
Cene mogu da variraju od mesta do mesta, kao i od veličine i kvaliteta samih posuda.
Crepulju i sač možete nabaviti kod proizvodjača grnčarije ili na vašarima ili putem oglasa.
Izvor: Talas
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka