Glumica Vjera Mujović ostavrila je velike uspehe u pozorištu, na filmu, snimila je nekoliko CD-ova, piše i prevodi knjige, dosta putuje i živi sa veoma zgusnutim rasporedom.

Rođena je u Beogradu. Detinjstvo je provela u Podgorici, a seća ga se kao perioda kada je bila ćutljiva i maltretirana od strane starijih rođaka.

"Bila sam naizgled vaspitana. Ali mnogo sam psovala - u sebi. Mislila sam kako su odrasli blesavi, jer ne umeju da otkriju koliko sam, u stvari, bezobrazna... Majka je trenirala spartanstvo, tako da me je oblačila kao siroče, do te mere da su se zgražavali. Stalno sam nosila nešto zakrpljeno. Čak je i učiteljica molila moju majku da me lepše oblači. Ja toga, srećom, nisam bila svesna. A pre nego što sam krenula u školu, šišali su me do glave nekoliko puta - jednom zbog vaški, jednom zbog praktičnosti...", otkrila je Vjera za Kurir.

vjera mujovic 2-min.jpg
ATA / Antonio Ahel Vjera Mujović

Prisetila se i brojnih pozorišnih uloga, od kojih joj je među najdražim ona u "Zlim dusima" kao i u "Loliti". Na televiziji je igrala u serijama "Snohvatica", "Mješoviti brak", "Selo gori, a baba se češlja", "Moj rođak sa sela", "Crveni mesec", "Kolo sreće" i u filmu "Mina".

Dobijala je, kako kaže, i brojne nagrade, a o svom životu je pisala u knjigama:

"Mnogo je toga, mnogo je bilo, mnogo je propalo, nestalo, mnogo toga zaboravljam. Baš zbog zaborava sam napisala i dve knjige proze: jednu da sačuvam od zaborava svoje pute - Registar kreveta, čežnji i opomena, a drugu - da zaboravim bol - Nisam ovako zamišljala život. Drugu knjigu sam pisala o svojoj povredi u udesu koji sam doživela i u kome mi je teško povređena desna ruka. Imala sam pauzu u poslu, traumu u životu".

Smrt je nešto s čim se suočila poslednjih nekoliko godina, kada su otišli glumci Milena i Dragan, Marinko Madžgalj, Glogovac, profesor Bajčetić, a ostala je u veoma kratkom periodu i bez tetke, kao i bez roditelja.

vjera mujovic otac trifun.jpg
Instagram / vjerarte Vjera Mujović sa ocem

"Odlazak roditelja u kratkom periodu zaista je najveća tuga u mom životu. Kad je otišla moja tetka, završilo se moje detinjstvo. To nekome može da izgleda suludo, nezrelo, u ovim godinama kraj detinjstva, ali zaista je bilo tako. Ja sam razabirala njene stvari, krštenice mog dede, babe, prababe... To je bio stan u koji sam dolazila za vreme raspusta iz Crne Gore, u kome sam provela svoje studentske dane, svoju mladost.. Na kraju, najvrednije tetkino stalo je u jednu kutiju. Kao ona kutija od cipela u kojoj su ostale sve nečije fotografije, koju pominje Momo Kapor. Ili rečenica Marine Cvetajeve koja me rasplače: 'Život i smrt u fusnoti'"; navela je glumica i zaključila da je uvek važno da u životu ostane mesta za radost i uživanje:

"Nedavno sam čula Gabora Matea kako je rekao da žali što je u životu previše radio. Kad sam to čula, pomislila sam da je to trebalo da čujem možda još ranije. Moji roditelji su previše radili, ali takav je bio njihov poziv. U životu treba više uživati".

Pogledajte i Vjera Mujović uživa u romansi posle razvoda.

BONUS VIDEO:

KOMEMORACIJA VOLJENOM GLUMCU NEŠI NENADOVIĆU! Vjera Mujović: Odlaze heriji detinjstva, naše mladosti i moj prvi princ Kurir

 Tekst: Lepa&Srećna/K.L.