Angelina Topić, koju nazivaju "čudom od deteta", osvojila je srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu u atletici u disciplini skok uvis, kada je preskočila čak 197 centimetara. Talenat za sport je nasledila od roditelja, oca Dragutina Topića, atletičara koji je najveći deo karijere proveo u klubu Crvena zvezda, i majke Biljane, koja je rekorderka Srbije u troskoku.

Otac Dragutin i danas drži tri svetska rekorda u skoku uvis - jedan juniorski i dva seniorska. Tokom impresivne karijere Dragutin Topić skakao je samo nekoliko centimetara niže od seniorskog svetskog rekorda koji je postavio kubanski atletičar Havijer Sotomajor. Iz Dragutinove karijere izdvajaju se zlato na svetskom prvenstvu za juniore, zlata na Evropskim prvenstvima na otvorenom i u dvoranu, zlato sa Univerzijade...

Put do ove Angelinine medalje nije bio nimalo lak. Na jednom od prethodnih takmičenja doživela je velike probleme, o čemu je Dragutin izneo šokantne detalje. Na Svetskom atletskog prvenstvu za juniore, gde je Angelina preskočila visinu od 193 centimetra, takmičarke su bile otrovane:

"Prešli smo 10.000 km da bi nam u hotelu otrovali skoro svu decu. Besana noć je iza nas. (...) Teodora se borila, ali povraćanje i bolovi u stomaku su je učinili bespomoćnom. Glavu gore mala, volim te kao ćerku, i poštujem te do neba", napisao je tada Dragutin Topić na Fejsbuku. 

Ipak, Angelina je uspela da se nađe među tri najbolje takmičarke. Dala je sve od sebe i rezultatima je bila prezadovoljna:

"I dalje nisam svesna šta se sve desilo, nisu mi se utisci slegli. Veoma sam zadovoljna takmičenjem, ali žao mi je zbog situacije koja se desila. Zbog trovanja dosta nas nije iskoristilo svoj maksimalan potencijal. Mislim da sam bila spremnija nego što sam dobila priliku da pokažem, ali zadovoljna sam plasmanom, rezultatom i medaljom. Ovo je odskočna daska za moj nastavak bavljenja sportom", rekla je na početku intervjua za Sportal mlada nada srpske atletike.

Otkrila je šta joj je tata, čuveni Dragutin Topić, kazao pred finale:

"Kao i uvek... Da dam sve od sebe, da budem svesna da nisam u svom maksimalnom kapacitetu, ali da kao i uvek da se borim za sebe, da se setim svega što smo do tada radili, da to nigde nije otišlo. To što se desilo fizički i psihološki je uticalo na mene, ali da treba u tom trenutku da zaboravim na sve i da se borim, kao i da dam sve od sebe".

Njegove reči su za nju uvek prava i iskrena podrška:

"Ona je svoja, gradi svoj put i vrlo sam ponosan na to što je takmičarski prevazišla mamu i tatu. Verujem u nju. Imam tu sreću da kao trener radim sa takvim pulenom", pohvalio je Dragutin Angelinu.

Pogledajte i da li se Milica Mandić vraća karijeri nakon porođaja.

BONUS VIDEO:

SRPKINJA TEODORA POSTALA ŠAMPION BELGIJE U IZAZOVNOM SPORTU! Želela bih da se jednog dana takmičim pod našom zastavom Kurir televizija

 Tekst: Lepa&Srećna/K.L.