Bosanskohercegovački filmski i pozorišni glumacHaris Burina preminuo je sinoć u 61. godini u Kantonalnoj bolnici Zenica. Burina, kojem je ranije dijagnostifikovan karcinom, preminuo je na Odeljenju urgentnog bloka.

Haris Burina je rođen 2. februara 1963. u Zenici. Godine 1982. upisao se na Akademiju scenskih umetnosti u Sarajevu, Odsek za glumu, kao deo druge generacije.

Već u toku studija ostvaruje neke od zapaženih uloga u teatru i na filmu: „Audicija“, „Tetovirano pozorište“, „Otac na službenom putu“, „Kuduz“.

Nekoliko godina živeo je u Francuskoj te osnovao pozorište „La Fenetre“, u kojem je nastala i njegova predstava „Ptice Sarajeva“.

Nakon povratka u Bosnu i Hercegovinu nastavlja rad u pozorištu, filmu i na televiziji. Zapažene su njegove uloge u filmovima „Go West“, u režiji Ahmeda Imamovića, i „Nafaka“, režisera Jasmina Durakovića, a glumio je i u seriji „Lud zbunjen normalan“.

Pogledajte i testament Metjua Perija.

BONUS VIDEO:

SRPSKI GLUMAC DIREKTNO IZ NJUJORKA: MOGUĆE JE DA ĆE TRAMP VLADATI IZ ZATVORA! Bio sam član porote, znam kako to izgleda kurir televizija

 Tekst: Gloria/Lepa&Srećna/K.L.