Filmski, televizijski i pozorišni glumac Marko Živić radio je u pozorištu, na filmu, i u serijama, a bio je i u stalnoj glumačkoj postavi Pozorišta na Terazijama i stalni član Beogradskog dramskog pozorišta. Među njegovim najznačajnijim ulogama na ekranu bile su role u filmu i seriji "Montevideo, Bog te video!", "Na putu za Montevideo", "Senke nad Balkanom", "Beogradski fantom" , "Folk", "Kuku Vasa". Pored toga, davao je glas brojnim likovima u crtanim filmovima, vodio je emisiju "Marko Živić Show", kao i kviz "Zdravo Evropo" i bio dobitnik mnogih nagrada i priznanja.

Borbu sa korona virusom izgubio je, nažalost, u 49. godini, iako je pre toga dobio bitku protiv zloćudnog tumora. Gostujući u emisiji "Preživeli" na K1 televiziji , godinu dana pre smrti, Marko je otkrio kako se oporavio nakon što mu je 2008. godine odstranjen tumor koji mu je tada zahvatio delove jednjaka i želuca.

"Imao sam mnogo sreće. Potpuno slučajno sam to otkrio.Otišao sam kod akademika dr Predraga Peška, direktora Instituta za bolesti digestivnog trakta, i tako saznao da imam abdomenalni problem, a zatim i bolest jednjaka. Danas imam rez od 15 santimetara, duž grudi i stomaka. Abdomen je zeznut. Oni su bukvalno vodoinstalateri, jer odstranjuju ono što mora da se odstrani i sklapaju ga od onoga šta imaš. Moja operacija je trajala sedam i po sati. Shvatio sam da imam dve opcije: ili da uđem hrabro ili da odustanem. Naravno odmah sam se odlučio za ovu prvu.Oporavak je bio dosta naporan", rekao je tada Marko Živić. 

marko zivic
ATA / Antonio Ahel 

Čuveni glumac otkrio je i kako se osećao noć pre operacije

"Sećam se noći pred operaciju, tad mi je bilo najteže. Gledam kroz prozor, sneg pada i vidim da nema nazad, nema opcije. Onda kreneš da razmišljaš o svemu i svačemu, Bože, gde si ti ovo zaglavio, ali mislim da mi je pomoglo što sam bio lud u energiji, da tu trku istrčim", pričao je umetnik, koji se samo mesec dana nakon operacije vratio na pozorišnu scenu.

"Bjela, Manda i ja igrali smo predstavu 'Let iznad kukavičjeg gnezda', to je bio moj povratak u BDP, gde je cela sala ustala i aplaudirala. Ja i dalje ispod kostima imam traku zalepljenu, 15 dana su me hranili preko infunzije", prisetio se tom prilikom Marko.

Nakon što je operisan, Živić je mnogo puta odlazio na kliniku da mentalno podiže pacijente, a onda se prisetio svog boravka tamo i otkrio kako se nosio sa teškom životnom situacijom u kojoj se našao.

ispovest Sestre Marka Živića
ATA / Antonio Ahel 

"Zvali su me često iz klinike da pshički dižem pacijente tamo. Išao sam da ih zasmejavam i verujem da sam nekome i pomogao. Kasnije sam postao maskota celog odeljenja. Tako je bilo i dok sam sam ležao u bolnici. Desi se da padneš mentalno u toku noći, jer dnevno primaš 6 ili 8 infuzija, a jedna kaplje 2 sata. Noću plačeš, jer si vezan za krevet, ali sam ustajao, šetao hodnikom i glumio Rokija Balbou. Boli te sve, ali ja sam glumio da boksujem sa nekim. Pacijenti su izlazili da me gledaju, smejali se, navijali. Moraš nekako da se iščupaš iz toga. Recidivi obično stignu kasnije nakon tih stresnih situacija, imao sam trenutak da kažem sebi 'ne mogu više', ali sam gurao kao buldožer, iako nisam imao snage", rekao je glumac u gorepomenutoj emisiji.

Fotografije sa komemoracije Marku Živiću možete pogledati u galeriji ispod.

G.G./ATAImages, Amir Hamzagic/ATAImages Komemoracija Marku Živiću održana je na velikoj sceni “Olivera i Rade Marković”

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Tekst: Lepa&Srećna

BONUS VIDEO:

SAHRANA MARKA ŽIVIĆA: Povorka se kreće ka glumčevoj večnoj kući, svi su nemi od bola Kurir