Pesma Olivera Dragojevića je pre 40 godina osvojila srca publike širom zemlje, ali pevač ju je zapravo otpevao samo jednom, kada ju je snimio. 

Čuvena numera "A sad adio" napisana je za seriju "Vruć vetar", a komponovao ju je čuveni Vojkan Borisavljević. Zanimljivo je da je komponovana u taksiju, a snimljena za samo desetak minuta. Danas je mnogima omiljena, uz nju se proslavljaju razni događaji, u jednom periodu je bila neizostavna na maturskim večerima, a ponekad je pratila poznate na večni počinak. Uz zvuke ove balade sahranjen je glumac Ljubiša Samardžić koji je u pomenutom pomenutom ostvarenju igrao glavnu mušku ulogu.

Oliver Dragojević
Youtube / Printscreen / Croatia Records Oliver Dragojević

"Sećam se toga, kao da je juče bilo. Išao sam u Dubrovnik. Reditelj Aca Đorđević i Siniša Pavić su mi otprilike rekli kakva bi trebalo da bude ta pesma, da mora da se oseća vruć vetar. Pre toga sam letovao na Kritu i već sam to osetio. Brzo sam shvatio šta žele, bio je to trenutak inspiracije koji sam vrlo jednostavno pretočio u pesmu.

Komponovao sam je u taksiju do aerodroma, a Oliver ju je snimio jedne večeri za 10 minuta u studiju Radio Beograda. Njegov glas je obeležio pesmu, a posle su je mnogi snimili. Lepo sam sarađivao sa Oliverom i žao mi je što se raspala Jugoslavija. To vreme, ta zemlja, kultura, muzika i saradnja među nama, iznedrili su mnogo dobrih stvari.

U toj različitosti naroda trudili smo se da se takmičimo i budemo bolji od drugih na pozitivan način, što je donelo nemerljive rezultate", otkrio je svojevremeno Vojkan za Kurir.

Pogledajte i reči udovice Olivera Dragojevića koje kidaju dušu.

BONUS VIDEO:

SAHRANJEN VOJKAN BORISAVLJEVIĆ: Kompozitor ispraćen na večni počinak uz pesmu A SAD ADIO (KURIR TV) Kurir

 Tekst: Lepa&Srećna/K.L.