"Bol boluje lijepa Anka, pojila je vodom majka, bistrom vodom sa izvora, sa korita Ivanova", stihovi su pesme koju je proslavila Merima Njegomir.

Kad ju je nedavno otpevala Severina u Crnoj Gori, oglasio se i njen autor Milutin Popović Zahar.

"`Ivanova korita` nije crnogorska pesma", objasnio je Zahar za Kurir. "Kao prvo, pesma je univerzalna, a kao drugo, moj otac je iz Vasojevića, a majka iz Loznice. Ja sam Srbin i ne odvajam Crnogorce od Srba. Ko odvaja, neka mu je na čast. Svako ima pravo na svoje mišljenje", kazao je Zahar.

Prema njegovim rečima, pesma je nastala onog dana kad je bombardovana TV Beograd. "Tad se moj stric Jakša razboleo od raka pankreasa. Živeo je u Beogradu i ja sam otišao da ga vidim, a on se već polako gasio. I pošto je bio poreklom iz Crne Gore, rekao mi je: `Molim te, sinovče, donesi mi jedan balon vode sa Ivanovih korita kod Cetinja, čini mi se da ću da ozdravim od toga`.

milutin popovic zahar 2-min.jpg
Youtube / Iz profila 

Njegova žena je to čula i rekla mi je: `Natoči mu vode sa bilo kog izvora i donesi.` Tako sam i uradio. Otišao sam kod strica, on je popio gutljaj i rekao mi: `Ovo nije voda sa Ivanovih korita.`"

Kompozitor kaže da je krenuo kući, sav posramljen, grizla ga je savest. Kako je u Beogradu bila gužva, činilo mu se da se vozi satima.

merima njegomir-min.jpg
Youtube / RTS 

"I odjednom su kroz glavu počeli da mi se nižu stihovi: `Ne pomaže voda majko sa korita Ivanova`. Pokojnoj Merimi se pesma dopala, ali mi je rekla da je veoma tužna. Zato sam naknadno dopisao stihove: `Ti ne plači, majko stara, lijepa Anka progovara. U snu mi se Jova javi, ozdraviću od ljubavi`", objasnio je Zahar.

BONUS VIDEO:

"DEFINITIVNO DALMATINKE! ONE IMAJU SKROZ DRUGI FAZON" Zahar u izazovnoj igri izabrao POZNATU PEVAČICU nećete verovati ZAŠTO Kurir TV

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Tekst: Lepa&Srećna / J. G. / Kurir