Pesma "Ivanova korita“ koju je Merima Njegomir snimila 2001. godine na izuzetno tih i nenametljiv način postala je veliki hit. Napisao ju je Milutin Popović Zahar, ali nije bila namenjena pevačici.

"Pesmu 'Ivanova korita' napisao sam 1999. godine kada se moj stric Jakša razboleo od raka pankreasa. Živeo je u Beogradu i ja sam otišao da ga vidim, a on se već polako gasio. I pošto je bio poreklom iz Crne Gore, rekao mi je: 'Molim te, sinovče, donesi mi jedan balon vode sa Ivanovih korita kod Cetinja, čini mi se da ću da ozdravim od toga'", priseća se Zahar i dodaje da bi on i prevalio toliki put da ga u tome nije sprečila strina:

"Njegova žena je to čula i rekla mi je: 'Natoči mu vode sa bilo kog izvora i donesi' Tako sam i uradio. Otišao sam kod strica, on je popio gutljaj i rekao mi: 'Ovo nije voda sa Ivanovih korita' Krenuo sam kući, sav posramljen, grizla me je savest. U Beogradu je bila gužva, čini mi se da sam se vozio satima. I odjednom su kroz glavu počeli da mi se nižu stihovi: Ne pomaže voda majko sa korita Ivanova...", ispričao je Zahar, a prenosi "Informer".

Milutin Popović Zahar o pesmi Ivanova korita
Kurir TV/Printscreen 

Dve godine kasnije pesmu "Ivanova korita" ponudio je Merimi Njegomir.

"Njoj se pesma dopala, ali mi je rekla da je veoma tužna. Zato sam naknadno dopisao stihove: Ti ne plači, majko stara, lijepa Anka progovara. U snu mi se Jova javi, ozdraviću od ljubavi", priča legendarni kompozitor, koji je sa pokojnom pevačicom ostao u kontaktu do samog kraja.

"Bila je izuzetno snažna, u duhovnom, pevačkom i komunikativnom smislu. Žena za koju sam verovao da će živeti 99 godina. Nećete nigde naći sposobniju ženu od nje. Pevala je savršeno na svim jezicima koje je govorila. Ne postoji pevačica koja joj može prići po intelektu i izvedbi", zaključuje Popović.

Merima Njegomir preminula je u aprilu 2021. godine nakon višemesečne borbe s teškim oblikom tumora.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

BONUS VIDEO:

MERIMA NJEGOMIR OŠTRO O MODERNIM MUZIČKIM TRENDOVIMA: Danas se muzika više GLEDA nego što se sluša, glas NIJE PRESUDAN!  Kurir televizija