Od reditelja Jagoša Markovića danas su se oprostile njegove kolege i prijatelji, na komemoraciji održanoj u Narodnom pozorištu.

Uz upravnika Svetislava Buleta Goncića, kolegu Juga Radivojevića, dramaturškinje Moline Udovički Fotez, o preminulom reditelju je govorila, između ostalih, i glumica Radmila Živković. Njene reči su rasplakale bivšu ženu Jagoša Markovića, Vanju Milačić.

"Rano je, mnogo je rano. Ima jedna fotografija njega u radnoj sobi, kao dečak sedi i drži olovku u ruci i gleda pravo u kameru. Ima 6 ili 7 godina. Sa te fotografije vas gleda jedan čovek, a ne dete. A kao čovek je bio jedno ogromno dete. Mnogo je rano, nezamislivo je.

komemoracija jagosu markovicu radmila zivkovic.jpg
Kurir / Zorana Jevtić 

Znam kako je vama koji slušate šta ćemo da kažemo i da svako od vas ima jednu fenomenalnu priču o Jagošu. Jednom mi je ispričao šta je bilo kada je bila sahrana Ljube Tadića. Jagoš je držao Miru pod ruku i rekao joj da je divno govorila, a ona je rekla: "Nije to ništa, tebi ću još lepše". I ja sad držim govor u ovakvom momentu kao da mi je Mira prenela - rekla je glumica i dodala: 

"Jagoš je imao svoj put, putiće, morske struje. Putovao je svuda, putovao je svetlosnim godinama. Nikada više nećemo imati tu lepotu, bliskost i razumevanje. Izvinjavam se u svoje lično ime. Zvao me je gospođa Frojd, rođena Jung. Razumeli smo se pogledom, a on je bio ogledao. Gledavši sebe u tom ogledalu smo rasli zajedno sa njim kao ljudi i profesionalci.

Jagos-Markovic.jpg
ATA / Antonio Ahel 

To ogromno ogledalo gde smo bili pomešani smo izgubili. Puklo je ogledalo. Ne sa namerom. Puklo je jer toliko onoga što je Jagoš imao u sebi ne može da stane u jedno ljudsko biće.

Bio mi je prijatelj, drug, bila sam mu i mama i sestra i tetka. Vodili smo svakojake razgovore mimo scene. Voleo je svoju decu najviše na svetu, svoju Suzanu, Taru i onu koja mu je rodila decu, Sanju. On je zlo prikazivao preko dobrog. Tužna sam, jer je ovo moja poslednja uloga kod njega", reči su Radmile Živković koje su rasplakale Vanju Milačić.

vanja milacic.jpg
Kurir / Zorana Jevtić 

Vanja i Jagoš su bili u braku 11 godina, a nakon razvoda je glumica izjavila da će mu biti večno zahvalna za sve što je od njega naučila, ne samo o pozorištu i drami, već o životu i odnosu između dvoje ljudi. 

Fotografije sa komemoracije pogledajte u galeriji.

Kurir / Zorana Jevtić Tužan skup u Narodnom pozorištu

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Tekst: Lepa&Srećna

BONUS VIDEO:

Nebojša Dugalić i Dušan Kovačević na komemoraciji Jagoša Markovića Kurir televizija