Pet minuta gromoglasnog aplauza nakon snimka bogatog opusa Jagoša Markovića dovoljno govori o poštovanju kolega i prijatelja koji su se danas okupili na komemoraciji u Narodnom pozorištu.

Podsetimo, reditelj je iznenada preminuo u 58. godini života, a vest o njegovoj smrti je potresla čitav region. Danas su, u teatru čiji je bio stalni član od 2008. godine, svi prisutni su ustali u njegovu čast.

"Jagoš je došao iznenada, neočekivano, naprečac. Svojim talentom je pokrenuo ovu scenu i pozorište. Onda nas je iznenada napustio, baš kao i u njegovim predstavama", kazao je Svetislav Bule Goncić, upravnik Narodnog pozorišta.

komemoracija jagosu markovicu svetislav bule goncic.jpg
Kurir / Zorana Jevtić 

Jagoš je prestao da bude zarobljen u trivijalnosti i prolaznosti i postao umetnički zamah večnosti. Jagoš je bio po svom mladalačkom talentu Mocart, ali i Cezar po svom osvajačkom opusu. Bio je veliki dečak u svetu odraslih. Samo svoj i neuporediv. Pozorište je bilo deo njegovog bića. Igra dovedena do kraja, koja je savladavala sve prepreke i uspevala. Mi smo krajputaši Jagoševog života. Tu smo da zabeležimo njegovu večnost i neprolaznost duše, večne duše Jagoša Markovića.

Kod Jagoša je pozorište bilo strast, do poslednjeg atoma snage i daha. Kod Jagoša je pozorište bila umetnost, ona istinska, koja ponekad ne može rečima da se opiše, koja se oseća u srcu kao velika, prava i neponovljiva. Jagoš je od imena postao odrednica, Jagoševa predstava, estetika, glumac. Njegovo ime postalo je deo nasleđa koje će zauvek živeti. Biće zauvek uklesan u Narodno pozorište. To je definicija velikana, čije se nasleđe prenosi vekovima. Jagoševa duša je sada deo svih nas.

komemoracija jagosu markovicu.jpg
Kurir / Zorana Jevtić 

Baš u trenutku kada postane neočekivano, shvatimo da je njegova božanska iskra zasijala punom snagom. Ovde u Narodnom pozorištu Jagoš će postojati zauvek. Realno sva su pozorišta bila njegova i ovde i u Crnoj Gori. Primili smo mnogo saučešća odakle sve ne, kojima su se ljudi oprostili od njega. Stvarao je nezaboravne, legendarne, nepogrešive, Jagoševe predstave", rekao je Buncić.

Na komemoraciju Markoviću su danas došli Jug Radivojević sa suprugom Milenom Vasić, Radoslav Zelenović, Anica Dobra, Dušan Kovačević, Dejan Lutkić, Dragan Bejlogrlić sa sinom Aleksejem, Svetlana Bojković i Katarina Žutić, a komemoraciji prisustvuje i princ Filip Karađorđević. Pogledajte fotografije sa skupa u galeriji.

Kurir / Zorana Jevtić Tužan skup u Narodnom pozorištu

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Tekst: Lepa&Srećna

BONUS VIDEO:

Prepuna sala narodnog pozorišta na komemoraciji Jagošu Markoviću Kurir