Vest da je preminuo Jagoš Marković potresla je Srbiju i ceo region. Ljubitelji pozorišta i kulture opraštaju se od čuvenog reditelja koji nas je napustio u 58. godini života. Marković je proslavio naš teatar širom sveta, a tokom karijere je ovenčan brojnim nagradama.

Jagoš Marković je rođen u Podgorici 1966. godine. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu (1987), u klasi prof. Borjane Prodanović i Svetozara Rapajića. Diplomu reditelja stekao je u 21. godini života, a počeo je da režira sa 12.

Bogata karijera

U Narodnom pozorištu u Beogradu, čiji je stalni reditelj od 2008 godine, režirao je najznačajnije naslove svetske i domaće klasike : "Učene žene", "Hasanaginica", "Gospođa ministarka", "Pokondirena tikva", "Dr", "Antigona", "Pepeljuga" (opera) i "Figarova ženidba" (opera).

Po pravilu, njegove predstave su dugovečne, hvaljene, izvode se uvek pred prepunom salom i proslavljaju nacionalni teatar na međunarodnim gostovanjima.

Dobitnik je oko pedeset strukovnih, festivalskih i državnih nagrada među kojima su: Nagrada "Bojan Stupica", Nagrada oslobođenja Beograda, Trinaestojulska nagrada, nagrada "Mića Popović", Nagrada za svekupan doprinos stvaralaštvu Crne Gore, Nagrada grada Beograda, Nagrada grada Podgorice, Sterijina nagrada, nekoliko nagrada "Zlatni ćuran" , "Ardalion"…

jagos markovic zorana jevtic.jpg
Kurir / Zorana Jevtić 

U Bugarskoj je održan festival "Balkan čita Jagoša" u okviru koga su četiri reditelja radila njegov tekst Govornica.

Privatni život

O njegovom privatnom životu malo se zna, a u javnosti je bilo poznato samo da je bio u braku s glumicom Vanjom Milačić. O tome je i sama dramska umetnica prilikom govorila.

"Iako se sve završilo na ovaj način, za mene bolno i dramatično, verujem da u budućnosti možemo ponovo da funkcionišemo, ako ne kao muškarac i žena, onda bar kao umetnici. Nezamislivo mi je da prođemo jedno pored drugog kao stranci, da se ne osvrnemo, ne pozdravimo. Želim da taj slučajni susret završimo odlaskom na kafu, pričom o temama koje nas ne vraćaju unazad.

Jagos-Markovic.jpg
ATA / Antonio Ahel 

Volela bih da ponovo sarađujem s njim. Pošto je Jagoš veliki umetnik, nesvakidašnjih kreativnih kapaciteta, bilo bi mi zadovoljstvo da budem deo njegovog tima.

Mnogo sam naučila od njega, ne samo o pozorištu i drami, već o životu i odnosu između dvoje. Poznajem ga od devetnaeste godine. Izvršio je ključni uticaj na formiranje moje ličnosti i vrednosnih sudova. Zbog toga sam mu večno zahvalna", rekla je svojevremeno Vanja za Gloriju.

Jagoševa ćerka Marija Marković se s uspehom bavi dizajnom, a na Sterijinom pozorju je nagrađena za kostimografsko rešenje predstave "Yankee Rose" Miloša Lolića.