U junu, uz odobrenje Episkopa zapadno-evropskog Justina, aktivno su doprineli osnivanju srpske parohije čije centralno sedište se nalazi u Marbelji.

Prva sveta liturgija se održala u nedelju, 10. septembra, uz prisustvo naše zajednice koja živi u ovoj španskoj pokrajini. Parohiju u Andaluziji na južnom delu Španije je osnovao protojerej-stavrofor Dušan Erdelj.

"Porodica Gudelj je godinama ktitor crkve. Zajedničkim snagama pokrenuli smo parohiju Svetog Nektarija u Bredi u Holandiji. Nakon nekoliko godina oni su se preselili za Španiju i zajedno sa drugim uglednim Srbima pokrenuli ideju za osnivanje parohije u Andaluziji. Porodica su koja je voli Gospoda i rado se odazivaju crkvenim događajima. Pre nekoliko godina Nebojša i Olivera bili su i kumovi crkvene slave u Bredi", priča sagovornik Kurira i dodaje:

"Poznajem ih skoro 20 godina, još kada su deca bila mala. Nebojša i Olivera su živeli tiho, porodično i uvek se sa ljudima iz Crkve ponašali kao da su im familija. Dok su živeli u Holandiji dečaci i Vanja su nam dolazili na bogosluženje, svi smo se radovali kada dođu.Vrlo jasno je da se radi o jednoj poštenoj i dobroj porodici, koja je i svoje naslednike vaspitavala u duhu pravoslavlja, poštenja, skromnosti i sa izuzetnim akcentom na čuvanju srpske tradicije i kulture u zapadnoj evropi" rekao je za Kurir otac Erdelj.

Ovim povodom kontaktirali su Nemanjinog oca, Nebojšu Gudelja.

"Desio se prvi susret Srba u Andaluziji! Ujedno, u ime našeg naroda pokrajine Andaluzije, izrazili smo veliku želju da osnujemo parohiju u Andaluziji. Nadamo se da ćemo ostvariti naše želje i da ćemo parohijsko iskustvo našeg oca Dušana Erdelja, kao i sve lepe dolaske koje smo imali i videli u Holandiji i Belgiji, uspeti takođe da prenesemo na područje Andaluzije", rekao je kratko Nebojša.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Tekst: Lepa&Srećna

BONUS VIDEO:

Procurio snimak sa tajnog venčanja Anastasije i Gudelja instagram/raznatovicanastasija