Priča o Eden Vud, nekada najlepšoj devojčici na svetu, otkriva mračnu stranu dečjih takmičenja lepote. Ovaj fenomen posebno je došao do izražaja kroz TV emisiju ‘Toddlers and Tiaras’, koja je izazvala brojne kontroverze zbog neprimerenog prikaza maloletne dece.

Opsednutost Amerike dečjim takmičenjima lepote dobro je poznata i, dok se mnoge majke nadaju da će to njihovoj deci pružiti svetliju budućnost, stvarnost je da su deca često izložena neverovatnim pritiscima i neprirodnim zahtevima da zadovolje standarde ‘savršenstva’. Ti zahtevi često uključuju solarijum, veštačke nokte, komplikovane frizure, šminku, čak i manipulaciju izgledom zuba. Sve to prati intenzivno vežbanje, koreografija i zahtevi da se deca ponašaju kao mali odrasli.

Sveprisutni glamur i blještavilo takvih takmičenja obično kriju mračnu stranu, a ta mračna strana je imala dubok uticaj na sudbinu mlade Eden Vud. Njeno ime i lice postali su prepoznatljivi ne samo u Americi već i širom sveta. Eden je višestruka pobednica raznih takmičenja lepote, a proglašena je i najlepšom devojkom cele Amerike.

Dok su mnogi na dečja takmičenja lepote gledali kao na nešto bezazleno, čime se deca bave iz zabave i znatiželje, istina je da iza svih tih blistavih trenutaka stoji sasvim druga strana medalje – strana koju je mlada Eden Vud oštro osetila, piše story.hr.

Njena priča je priča o ambiciji, prevelikim očekivanjima i ceni koju je platila kao dete pod pritiskom.

Kad je imala samo dve godine, majka Miki uvela ju je u svet izbora lepote, donevši odluku koja će odrediti sudbinu kako njenog djetinjstva, tako i njenog života u celini.

Miki je neprestano insistiralla da se malena plavokosa Eden uvek prikazuje u najboljem svetlu, s besprekornom frizurom, pomno našminkana i odevena u haljine od tila koje su često odavale utisak minijaturne odrasle dame.

Kako bi ‘zaštitila’ i istakla Edeninu lepotu, Miki je preterala u zahtevima i pritiscima. Njena opsednutost idealnim izgledom deteta poprimila je neprirodne razmere. Eden je bila podvrgnuta dijetama koje su drastično ograničavale unos kalorija, a solarijum je postao redovni deo njenog dnevnog rasporeda. Čak su i energetska pića postala deo dnevne rutine kako bi ona uvek bila dobro raspoložena i aktivna.

Njeno zdravlje počelo je da trpi posledice takvog neodrživog ritma života. Stalna izloženost solarijumu i ekstremnim dijetama uzrokovali su jake glavobolje, a njen probavni sistem počeo je da pokazuje ​​znakove poremećaja.

Kasnije su se pojavile informacije da je Miki često tukla ćerku, a to je opravdavala ciljem da kod Eden ‘stvori otpor prema stresnim situacijama’. Na kraju je ova majka upozorena da mora da promeni ponašanje pod pretnjom da će joj država oduzeti dete. Naposletku, i sama Eden je insistirala da prestane da se takmiči kad je napunila šest godina. Do tada je osvojila 300 titula.

Iako je prošla kroz težak period, danas sa 18 godina i dalje se bavi svetom modelinga, ali na znatno zdraviji način. Osim modelinga, eksperimentiše s glumom i pisanjem. Svoju priču zabeležila je u autobiografskoj knjizi, a strast prema svetu zabave i umetnosti još oseća. Na Instagramu ima veliki broj pratilaca koji je podržavaju u životnoj transformaciji.

Priča Eden Vud nije samo priča jedne devojčice već ogledalo društva koje postaje sve svesnije potrebe zaštite nevinosti i integriteta dece. Ukazuje nam na duboke probleme koji se mogu kriti iza sjajnih površina dečjih izbora lepote, te podseća na važnost usmerenosti na dobrobit, zdravlje i sreću dece, umesto besmislenog forsiranja izgleda i glamura.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Tekst: Lepa&Srećna

BONUS VIDEO:

"URAGANKE" PILE RAKIJU I JELE ĆEVAPE SA DŽONIJEM DEPOM! A kad čujete šta ih je pitao- ŠOKIRAĆETE se! (KURIR TELEVIZIJA) Kurir televizija