Letnje vrućine i potreba da se ljudi rashlade donosi i veliki rizik od davljenja u rekama i jezerima bez nadzora, pa čak i u bazenima koji su najviše kritični za decu.

Poseban problem su neplivači ili loši plivači koji se usude da uđu u vodu, a da pritom nisu obezbeđeni šlaufom. Baš uz takvu drugaricu se našla i Mira Lekić koja je opisala dramatičan događaj iz detinjstva.

"Imala sam desetak godina kad me je drugarica nagovorila da se zajedno kupamo", ispričala je voditeljka u emisiji "150 minuta". "Ja sam već umela da plivam, ali ona nije i čim je osetila da tone, počela je da se hvata za mene."

Upravo ovakvi pokreti donose najveći rizik. Kako objašnjavaju spasioci, osoba koja počne da se davi u vodi ima samo jednu želju, a to je - da udahne ponovo vazduh. Zato su spremni da se uhvate za bilo šta i pokušaju da se tako izdignu iz vode.

zena se davi.jpg
Shutterstock  

Na taj način mogu da ozbiljno ugroze svakog u vodi, pa je jedini ispravan način prilaska davljeniku - s leđa.

"Nisam mogla da se odbranim od nje", opisala je Mira događaj sa drugaricom. "Nekoliko puta sam uspela da izronim za vazduh, ali me je ona svaki put gurala dole u vodu."

Dramatičnu situaciju je rešio stariji kupač koji je primetio šta se dešava i uskočio u vodu. Uspeo je da oslobodi Miru i spase njenu drugaricu, a njima je ostao nauk za ceo život.

Jedini način da pomognete davljeniku jeste da mu dodate bilo kakav predmet koji može da pluta - loptu, pojas, pa čak i dasku i da pozovete u pomoć. Ukoliko niste obučeni za spasavanje, prilaskom davljeniku spreda ćete ugroziti svoj život, a njemu nećete moći da pomognete.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Tekst: Lepa&Srećna

BONUS VIDEO:

Sara Jo incident u bazenu Instagram