Večeras počinje 30. Festival evropskog filma Palić, a gost ovog festivala svake godine je i legendarna glumica Mira Banjac. Iako na jesen puni 94 godine, glumica radi punom parom, a pre nekoliko godina je govorila o tome da je upravo to tajna njene dugovečnosti.

"Samo rad. Kad ne budem radila, ja ću da uginem kao biljka koju nisu zalivali. Ako i jesam bolesna kod kuće, kad odem negde na snimanje, ne fali mi ništa. U tome nalazim eliksir, neku svoju snagu. Posao za mene nije kuluk, već terapija. Više molim boga da što duže radim, nego da što duže živim. Drugo, spoznala sam da čovek ne sme odmah, kad ga nešto malo zaboli, da trči kod lekara u bolnicu. Morate se pomiriti sa svojim godinama, morate spoznati svoje telo. Moramo znati da bismo mu mogli pomoći. Treba naučiti kako da pomogneš sam sebi, da bi mogao da pomogneš i drugima", rekla je Mira tada za "Kurir".

Kada je reč o slobodnom vremenu, od jednog rituala nikad ne odstupa, a to je odlazak na riblju pijacu. 

Mira Banjac
Youtube / Printscreen / Televizija srpske dijaspore 

"Da, kako da ne. Moj radni dan je kao i svake mame i domaćice. Veoma volim porodicu i domaćinstvo. Mi volimo da jedemo supe nedeljom, da jedemo kolače, i mi smo to ispoštovali. Taj put do pijace za mene je uvek interesantan. Tu sede moji Novosađani, stari koji me znaju, i koji znaju sve što sam ja radila, penzioneri s kojima volim da popričam, a i oni vole sa mnom da popričaju. To je lepo. Moj je dan uglavnom u nekim domaćinskim poslovima, kojih se ja ne libim i volim da ih radim", govorila je umetnica. 

Mira je tom prilikom istakla i da nikada nije odbila nijednu ulogu, ali da za jednom i danas žali.

Mira Banjac
Youtube / Printscreen / TV SHOWS 

"Nisam odbila nijednu ulogu, ali postoji uloga za kojom sam zažalila. Pokojni Mihiz je jako želeo da radim Isidoru Sekulić - Kroniku palanačkog groblja. Da radim Gospa Nolu. Jako sam se pripremala, sedam godina sam iščitavala Isidoru. Na kraju nisam radila to, ali sam radila jednu svoju monodramu o Isidori Sekulić koja se zove 'Proživeti ili promisliti', gde mene nije zanimala ta književna Isidora, koja je naravno nezaobilazna. Zanimalo me je gde se sakrila ta žena, o kojoj se na razne načine komentatiše - to što se nije udavala, i druge stvari. Tražila sam rupu kroz koju mogu da virim, i našla sam to polje u knjizi 'Njegošu knjiga duboke odanosti'. Tako sam krenula. To bi pre 10-15 godina za mene bila prava, žestoka uloga, ali niko nije hteo da dramatizuje tu ozbiljnu literaturu, niti mogu nekoga da nateram", zaključila je tada Mira Banjac. 

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Tekst: Lepa&Srećna

BONUS VIDEO:

MIRA BANJAC 4 DECENIJE POSLE FILMA MAJSTORI, MAJSTORI Kurir