Velika pažnja se poklanja bezbednosti članova britanske kraljevske porodice i to s dobrim razlogom. Slavni su u celom svetu pa su često bili i na meti ubica i kidnapera u poslednjih nekoliko decenija.

Nedavno je prikazan dokumentarni film o pokušaju otmice princeze Ane, sestre kralja Čarlsa. Ćerka kraljice Elizabete se vraćala u Bakingemsku palatu sa jednog humanitarnog događaja kad je Ian Bol pucao na automobil i zaustavio ga.

U ovom stravičnom događaju koji se odigrao 1974. godine, pokušali su da intervenišu princezin lični policajac Džejms Biton, šofer Aleks Kolender, pa čak i novinar koji se tu zatekao, Brajan Mekonel. Svi su bili upucani. Anu je spasao slučajni prolaznik Ron Rasel, inače bivši bokser, koji je uspeo da udari kidnapera.

princeza ana 0419787400-min.jpg
Profimedia 

I kraljica Elizabeta se našla na meti napadača, 1981. godine na Novom Zelandu. Kristofer Džon Luis je uspeo da ispali dva metka ka njoj, i to kroz prozor, ali je promašio. Uhapšen je osam dana kasnije.

"Došao sam da ubijem kraljicu", izjavio je Jasvont Sing Čeil kad je uhvaćen u zamku Vindzor, 2021. godine. Bio je naoružan samostrelom, a motiv mu je bila osveta za masakr u Indiji počinjen sto godina ranije. Zaustavljen je u blizini privatnih prostorija same kraljice.

kraljica elizabeta 0703144679-min.jpg
Profimedia 

"Plemenitim" motivima je svoj postupak pravdao i Dejvid Kang koji je ispalio dva ćorka u leđa princu Čarlsu 1994. godine. Sadašnji kralj se tad spremao da održi govor u Australiji, a Kang je - kako je rekao - želeo da skrene pažnju na situaciju u sabirnim centrima.

Najteža kazna izrečena je Husnainu Rašidu koji je, 2018. godine, osuđen na doživotnu kaznu zatvora, bez prava na pomilovanje pre navršenih 25 godina robije.

princ dzordz i lui 0783975984-min.jpg
Profimedia 

On je podstrekavao napad na princa Džordža i priznao krivicu za terorizam - objavljivao je naziv i adresu škole koju dečak pohađa, kao i fotografiju same zgrade. Prema njegovom priznanju, pozivao je na napad, tvrdeći kako i mali princ, kao i drugi pripadnici kraljevske porodice, treba da budu potencijalne mete. 

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Tekst: Lepa&Srećna