Zejna Murkić važila je za jednog od favorita na ovogodišnjem takmičenju "Pesma za Evroviziju", na kojem se predstavila pesmom "Rumba", ali je pobedu ipak odneo Luka Ivanović, poznatiji kao Luke Black, koji će u maju predstavljati Srbiju na Evroviziji u Liverpulu.

Zejna je učešće na "Pesmi za Evroviziju" iskoristila i kako bi skrenula pažnju na diskriminaciju sa kojom se Romi često suočavaju, te je otvoreno progovorila o svemu sa čim se suočavala tokom odrastanja.

"U toku takmičenja, dok smo sedeli u bekstejdžu, bilo je nekoliko komentara na Tviteru povodom moje etničke pripadnosti i ja sam na to odgovorila. Želela sam da im napišem kroz šta sam prolazila dok sam bila mala. Zaista sam imala problem s tim. U prvom razredu se niko nije družio sa mnom jer sam Romkinja. I učitelj je bio neprijatan prema meni i zato sam promenila školu. Pojavili su se ljudi koji su komentarisali to što sam Romkinja, a ovo je bila dobra prilika da uradim nešto dobro za sve one koji nemaju priliku da dignu svoj glas. Pokrenula sam tu temu samo zbog Tviter komentara i uvreda", rekla je sada za "Kurir" pevačica i ispričala koji događaji iz detinjstva su je ojačali.

"Imala sam loš period u prvom razredu osnovne škole. Bilo je toga i kasnije, negde do petog razreda, ali manje. Tada sam se usudila da se suprotstavim. Bila sam odličan đak, solista u horu, i nekako je to otišlo u stranu. Sve više su u meni videli kvalitet, kroz moje pevanje i harizmu ostavili su po strani to što sam Romkinja. Videli su moju pozitivnu stranu. Ali da sam prolazila kroz razne situacije, jesam. I u našem poslu postoji ta predrasuda, koliko god da se to ne pokazuje, ali svi mi koji ne pripadamo većini moramo trostruko više da se trudimo i da pokažemo da vredimo. To je problem koji je postojao i koji će, nažalost, i dalje postojati", ispričala je Zejna i nastavila:

"Tokom prvog polugodišta prvog razreda niko nije hteo da se druži sa mnom. Na odmorima sam sedela sama, bukvalno sama. Tek s prelaskom u drugu školu se situacija promenila. Imala sam dobru učiteljicu, a sedela sam u klupi s mojom prvom i današnjom drugaricom Jasnom. Tek tada sam postala prihvaćena i počela sam da uživam u đačkim danima. Tokom puberteta sam takođe bila suočena s neprijatnim situacijama, bilo je ponekad prozivki, a svi znamo kako tinejdžeri znaju da budu surovi. Nama treba bolja edukacija. Decu treba da učimo, a starije da podsećamo na toleranciju, različitost i na bogatstvo koju svaka kultura nosi."

Zejna je samohrana majka devojčice od sedam godina, na koju je najponosnija.

"Jesam, imam ćerku od sedam godina, predivna je, dobra devojčica, vaspitana, dobra učenica. Jako sam srećna. Ništa nam nije teško, ja sama vodim računa o svemu, sama zarađujem, živimo od toga i ničija pomoć nam ne treba. Imam za šta da se borim i to rado radim. Sve stižem, borac sam i ne odustajem", iskrena je pevačica, koja se razišla od oca svoje ćerke, ali održavaju kontakt zbog deteta.

"Mi smo sudski sve rešili, ja imam starateljstvo. Njih dvoje se mnogo vole, ona ide kod tate, on učestvuje u njenom odrastanju, ali ništa više od toga. Moja ćerka odlučuje koliko želi da se viđa sa svojim ocem, ja se tu ne mešam. Ona je pametno dete koje zna šta želi i kako treba da radi. Ja sam tu da je podržim, ali i njemu da pomognem u vezi s njom", zaključila je za pomenuti medij.

Još Zejninih fotografija pogledajte u galeriji ispod.

Instagram / zejnaofficial Zejna Murkić

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Tekst: Lepa&Srećna