Džejn Fonda (85) mlada je započela glumačku karijeru, a pritisak koji je trpela zbog akcenta koji se stavljao na fizički izgled doveo je do toga da je patila od bulimije i anoreksije.

"Bila sam bulimična i anoreksična, odjednom sam postala kao starleta. Toliko je naglasak bio na tome kako izgledaš i to je bio okidač, konstantan okidač za mene. U svojim 20-im godinama sam počela da se bavim glumom. Bolovala sam od bulimije i to je bilo veoma, veoma teško. Vodila sam tajni život. Bila sam veoma nesrećna. Mislila sam da neću doživeti 30. godinu", ispričala je sada glumica u jednoj američkoj emisiji.

Džejn je objasnila da se njen poremećaj u ishrani u početku činio "bezazleno". A onda je počela, kako je rekla, "da se prejeda i da se čisti".

dzejn fonda 0719087751-min.jpg
Profimedia 

"'Zašto ne bih mogla da pojedem ovaj sladoled ili tortu, a onda ću ga jednostavno povratiti?'. Tako sam razmišljala. Ono što ne shvatate je da to postaje užasna zavisnost koja preuzima vaš život", objasnila je, te dodala da je to uticalo i na to da nije mogla da ostvari ozbiljnu emotivnu vezu jer je vodila tajni život.

"Vaš dan izgleda tako što jedete hranu, a zatim je povratite, što zahteva da budete sami i da niko ne zna šta radite. Zavisnik ste i usamljeni se u tome. Ako staviš bilo kakvu hranu u sebe, želiš da je se rešiš. Većinu svog života radila sam na prevazilaženju osuđivanja, objektivizacije i osuđivanja, nesvesnog osećaja da nisam dobra ako nisam mršava. To je bio generacijski problem za mnoge muškarce uzrasta mog oca, ta objektivizacija žena, i trebalo mi je mnogo vremena da to prevaziđem", iskrena je bila čuvena glumica.

Bile su potrebne decenije da Džejn Fonda shvati uticaj koji je njen poremećaj u ishrani zapravo imao na njeno telo i kvalitet života, kako je starila, pa je počela u većoj meri da konzumira alkohol.

"Mislite da možete da se izvučete kada ste mladi, jer je vaše telo mlado. Kako starite, danak koji vam uzima postaje sve gori i gori. Potrebni su bili dani, a nekad i najmanje nedelju dana, da se oporavim od jednog jedinog pijanstva. I nije to samo umor, nego postaješ neprijateljski nastrojen. Sve nevolje u koje sam upala desile su se zbog tog besa i tog neprijateljstva. A onda je došlo do tačke u mojim 40-im godinama kada sam pomislila: 'Ako nastavim ovako, umreću'. Živela sam veoma ispunjen život. Imala sam decu, muža, imala sam dva muža do tada, bavila sam se političkim radom, radila sam sve te stvari. I moj život je bio važan. Ali ja sam postajala sve manje i manje sposobna da nastavim", ispričala je Fonda, koja je sama prolazila kroz proces oporavka i odvikavanja. Ona se odlučila za metodu "hladne ćurke", koja ne podrazumeva postepeno odvikavanje od poroka i loših navika, već radikalnu odluku i ostavljanje istih "preko noći".

dzejn fonda 0728775642-min.jpg
Profimedia 

"Nisam znala da postoje grupe kojima možeš da se pridružiš, nisam tada još uvek znala ništa o tome. I niko o tome nije pričao. Odlučila sam se za "hladnu ćurku" i bilo je zaista teško. Ali činjenica je da što više udaljenosti možete da postavite između sebe i poslednjeg pijanstva, to je bolje. Postaje sve lakše i lakše", rekla je ona.

Džejn Fonda je nedavno otvoreno govorila i o zdravstvenim problemima sa kojima se sada suočava - slavna glumica je, naime, obolela od non-Hočkin limfoma i počela je sa lečenjem hemoterapijama.

Glumica je ranije već bolovala od karcinoma - govorila je da joj je uklonjeno više karcinoma kože, a zatim i nekoliko dobroćudnih tumora u dojkama.

"Znam da mi nije ostalo još mnogo. Ne bojim se smrti, spremna sam da umrem. Imala sam divan život", rekla je ona krajem prošle godine.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Tekst: Lepa&Srećna