"Lepota može biti opasna, ali inteligencija je smrtonosna", jedan je od citata iz filma "Lepa, ali opasna" u kojoj glumi nezaboravna Đina Lolobriđida, čuvena italijanska glumica koja je preminula danas u 95. godini.

Žena čije je ime postalo sinonim za seksepil ostala je lucidna i aktivna sve do kraja života. Nedavno je objavila da će se kandidovati za Senat i da će uvek imati energije za korisne stvari.

Biće upamćena po filmovima koji su proslavili njenu lepotu, ali i po citatima koji otkrivaju njenu sklonost ka samoironiji. Bila je čuvena po suparništvu sa Sofijom Loren, brojnim udvaračima i ogromnoj slavi. Decenijama je bila moćan simbol ženstvenosti, pa nije ni čudo što je, za jednog partnera na filmu, kazala: "Čim se nije zaljubio u mene, znala sam da je gej." 

djina lolobridjida rok hadson 0488191087-min.jpg
Profimedia 

Rekla je to za Roka Hadsona, nekad simbola muževnog izgleda u Holivudu, za kojeg se kasnije ispostavilo da zaista jeste homoseksualac. 

Evo po kojim će se izjavama Đina, takođe, pamtiti.  "Često kasnim na avion. Sreća te me aviokompanije sad poznaju, pa me pozovu na kućni broj i pitaju - koliko ćete kasniti danas?"

djina lolobridjida 0714582205-min.jpg
Profimedia 

"Studirala sam slikarstvo i vajarstvo, a glumica sam postala greškom", kazala je više puta legenda italijanskog filma koja dobila zvezdu na holivudskoj Stazi slavnih. 

"Popularnost otvara mnoga vrata. Ali ono što ćete napustiti kad prođete kroz njih je privatni život, a on postaje veoma, veoma mali."

"Zašto sam razmažena? Zato što su mi se previše divili čitavog života! Imala sam mnogo ljubavnika i još uživam u romantici."

"Sofija Loren? Ona glumi seljanke. Ja sam ta koja glumi dame."

"U životu želim da ostavim samo jednu stvar - sećanje na mene."

"Moj bioskop - u pedesetim i šezdesetim godinama prošlog veka - mnogo se razlikovao od današnjeg. Ne bi bilo loše da vam neko pokaže taj bioskop u kojem može da se sanja."

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Tekst: Lepa&Srećna