Rođena u uglednoj porodici u Filadelfiji, Grejs Keli nije naišla na odobravanje najbližih kada je donela odluku da želi da se bavi glumom. Ipak, postojala je jedna osoba koja joj je pružila podršku - njen stric Džordž Keli, dramaturg i dobitnik Pulicerove nagrade. On joj je bio mentor, nakon čega je uspešno primljena na Američku akademiju dramskih umetnosti na Menhetnu.

Ubrzo je osvojila sve simpatije u Holivudu, a postala je i miljenica reditelja Alfreda Hičkoka, sa kojim je u nekoliko navrata sarađivala. Godine 1955. osvojila je Oskara za najbolju glavnu glumicu, a godinu dana kasnije život joj se potpuno promenio.

Dok je na Kanskom festivalu promovisala film "To Catch A Thief", upoznala je svog budućeg muža, princa Renijea III od Monaka. Kako su mediji pisali, njih dvoje upoznali su se preko glumice Olivije de Havilend, čiji suprug Pjer Galante je poznavao princa.

Grejs Keli i princ Renije venčali su se 1956. godine, a mnogi su smatrali da je princu brak sa glumicom doneo publicitet i novac koji mu je bio potreban, budući da su nakon njegovog dolaska na presto usledili veliki finansijski gubici. Međutim, za Grejs ova ljubavna priča nije bila ni nalik bajci. Morala je da odustane od glumačke karijere i da se odrekne državljanstva SAD. Princ Renije je insistirao da on dobije miraz, smatrajući da je to neophodno zbog privilegije koja se dobija udajom za princa, i tražio je sumu od dva miliona dolara. Otac Grejs Keli, Džek Keli, nije bio oduševljen što je morao da isplati ovu cifru, ali je to ipak učinio.

Grejs Keli
Profimedia 

Slavna glumica bila je prinuđena i da uradi test plodnosti, kako bi dokazala da može da rodi naslednike, budući da je tada Monako još uvek bio pod starim sporazumom sa Francuskom iz 1918. koji je diktirao da će, ako Monako nema naslednika, kneževina biti vraćena pod francusku vlast.

Pričalo se da se Grejs Keli osećala veoma usamljeno u ovom braku, kao i da je i princezu Dajanu upozoravala da život u kraljevskoj porodici nimalo nije idiličan.

Nakon šest godina braka, glumica je planirala da se vrati na veliko platno, ponovo u filmu Alfreda Hičkoka. Ipak, nekoliko meseci kasnije palata u Monaku je objavila da ona odustaje od pregovora zbog neusaglašenog rasporeda.

"Mogla sam to da uradim samo da su moj muž i deca pošli sa mnom. Ovo je bilo nemoguće. Nastavljanje plana stvorilo je previše problema, pa sam pozvala gospodina Hičkoka i rekla da to ne mogu da uradim", rekla je ona tada za list "Nice Matin".

Grejs Keli i princ Renije u braku su dobili troje dece - Karolinu, Alberta i Stefani, a najstarija Karolina preuzela je majčinu ulogu u kraljevskoj porodici nakon njene smrti.

Smrt Grejs Keli i danas se smatra misterijom - jednog dana ona je vozila svoju tada 17-godišnju ćerku Stefani u školu u Francuskoj, kada se dogodila tragedija. Detalji o tome šta se tačno desilo su dobrim delom ostali pod velom tajne, i o smrti čuvene glumice kružile su brojne teorije, ali prema nekim tvrdnjama Grejs je naglo skrenula na strmom planinskom skretanju, zbog čega je automobil pao niz liticu. Stefani je zadobila samo lakše povrede, ali je Grejs doživela dva jaka i teška moždana udara, koja su bila pogubna po nju. Zbog toga je porodica donela odluku da se ugase svi aparati koji su je održavali u životu. Odluku da Grejs skinu s aparata doneo je princ zajedno sa njihovo dvoje starije dece, dok su najmlađoj Stefani tek dva dana kasnije rekli da joj je majka preminula.

Grejs Keli umrla je 14. septembra 1982.u bolnici u Monaku, dva meseca pre svog 53. rođendana. Nakon njene smrti, princ Renije je osnovao Fondaciju princeze Grejs u ​​SAD, organizaciju posvećenu finansijskoj podršci 'umetnicima u razvoju u pozorištu, plesu i filmu'. Nikada se nije ponovo oženio, a sahranjen je pored Grejs.

Još fotografija Grejs Keli pogledajte u galeriji ispod.

Profimedia Grejs Keli

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Tekst: Lepa&Srećna