Merjem Uzerli nije čak dobro ni govorila turski kad je dobila ulogu velike turske sultanije Hurem koja će je proslaviti širom brojnih zemalja. Tada je živela u Nemačkoj, gde je rođena kao četvrto dete u braku oca Turčina i majke Nemice.

Studirala je glumu u jednom lokalnom studiju, zatim odigrala nekoliko malih uloga u nemačkim produkcijama, a kad je dobila rolu Hurem na audiciji, napravila je veliki zaokret u životu.

Odlučila je da napusti porodicu i čitav svoj život u Nemačkoj, preseli se u Tursku i počne da uči jezik i snima seriju. Čak joj je strani akcenat i pomogao da u ulozi deluje još realističnije. Odigrala je Hurem tako maestralno da je dobila brojne nagrade za najbolju glumicu u mnogim turskim nominacijama.

Merjem Uzerli zbog bolesti napustila seriju Sulejman Veličanstveni
Youtube printscreen / Hive 

Kada se saznalo da je napustila seriju "Sulejman Veličanstveni" bio je to apsolutni šok za obožavaoce. Jedno od prvih objašnjenja je bilo kako je novac postao kamen spoticanja. Navodno joj producent nije dovoljno plaćao za ovu fantastičnu ulogu, ali je njen tadašnji momak Džan Ateš izjavio da finansije nisu razlog.

"Niti je novac u pitanju, niti je Merjem takva osoba", izjavio je on. "Ona je napustila seriju iz zdravstvenih razloga."

Razlog Merjeminog odlaska je rastužio sve njene fanove. Lepa glumica je, kako psiholozi kažu, "izgorela na poslu". Sindrom "burnout" je engleski naziv za fizičke i psihičke promene koje osoba doživi zbog preopterećenosti poslovnim, porodičnim ili nekim drugim osobama.

Za Merjem je uloga Hurem bila ogromno opterećenje. Pokazalo se da osam meseci napornog rada koliko je uložila u pripreme i kasting za ovu rolu, kao i čekanja na finalnu odluku produkcije da je izaberu, nije bilo ni gram onog što je tek čeka. Prelepa sultanija, divni kostimi, fantastičan nakit, sve je to za nju bio samo dodatak u poslu koji ju je doveo do teške patnje.

"Mnogo sam se umorila", ispričala je kasnije Merjem koja je provodila i po 14 sati dnevno na snimanju. "Igrala sam ženu čiji se karakter potpuno razlikuje od mog a, kao osetljiva osoba, morala sam da uložim mnogo napora da bih bila ona."

merjem uzerli 0692726925-min.jpg
Profimedia 

Priznaje da joj nije bilo lako da ode. "Nije razlog samo u uslovima rada, već i u mom privatnom životu. Sve se skupilo i ušla sam u kritičnu fazu."

Napustila je Hurem kad je ostalo da se snimi samo četiri epizode. "Nisam bila u stanju čak ni to da odigram. Prosto nisam više mogla", izjavila je Merjem. Posle pune tri godine, vratila se u Nemačku. Prema rečima njenog dečka, spas je potražila na jednoj klinici.

Danas živi u svojoj rodnoj zemlji, sa dve ćerke, ali je i dalje smatraju jednom od najlepših žena Istoka, a uloga Hurem je nezaboravna.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Tekst: Lepa&Srećna