"Čitav svet nam se srušio. Dijagnoza mu je postavljena u jednom danu, već sutradan smo bili u Londonu gde je započeo lečenje." Ovako Natali Lankaster opisuje najveću krizu u životu svog muža šeika Muhameda bin Rašida Al Maktuma, koju je proživela s njim od početka do kraja. Saudijski princ Rašid je dobio leukemiju.

U tom trenutku, Natali još doji devetomesečnu ćerkicu Aliju, a starija Hesa još nije bila napunila tri godine. "Razdiralo me je to što moram da se posvetim i devojčicama i Rašidu. Svakog jutra sam se bojala da ću dobiti poziv i da će mi neko reći kako se on nije probudio. Kako terapija nije delovala", priča Natali.

Sa druge strane, princ Rašid se borio ne samo sa agresivnim dozama hemioterapije, već i sa depresijom. "Potpuno sam se zatvorio. I pred porodicom, ali pred celim svetom. Prvo sam mislio da sam samo umoran, ali sam zapravo prolazio kroz depresiju", priča šeik.

natali lankaster-min.jpg
Youtube / DXB Horses 

Tri meseca kasnije, porodica se vratila u Dubai, a Natali obratila psihijatru koji je šeiku prepisao visoke doze antidepresiva. Povratak jahanju, sportu preko kojeg su se njih dvoje i upoznali, dodatno je pomogao Rašidu da povrati stabilnost.

"Najviše mi je značila porodica", tvrdi prebogati šeik. "Da nisam bio oženjen, da nisam imao decu, digao bih ruke od svega, odbio bih terapiju. Sada mogu samo da svima posavetujem da se ne plaše i da slobodno govore o svojoj bolesti. Najštetnije je da držite to sve u sebi."

Njegova plavooka supruga uživa u zajedničkim treninzima i porodičnim okupljanjima. "Uživamo u praznicima evropske i arapske tradicije", kaže Natali. "A decu učimo da budu lepo vaspitana i moralna."

Rašidovo lečenje je  dalo odlične rezultate, ali će morati da primi još terapija. Ipak, lekari su dozvolili da se one odlože zbog takmičenja na koja će ići sa ženom. "Za nas nema prepreke koju ne možemo da preskočimo", kaže saudijski princ.

Tekst: Lepa&Srećna