Lionel Mesi je sinonim za fudbal, a smatraju ga najboljim igračem na svetu. Postigao je najviše golova u španskoj ligi, osvojio najviše nagrada Zlatna lopta, odigrao najviše utakmica za reprezentaciju. Uz njegovu pomoć, Argentina je ove godine već u polufinalu Svetskog prvenstva u Kataru.

Međutim, manje ljudi zna mu je vrlo rano otkriven nedostatak hormona rasta. Terapija je bila veoma skupa, a onda je fudbal upleten u celu priču...

Manjak hormona rasta nije samo uzrok niskom stasu (Mesi je visok 1,69 m), već dovodi i do drugih problema - tegoba sa hipofizom, vidom, niskim imunitetom, kožom, zubima, vidom. U vreme kad je njegov problem dijagnostikovan, trebalo je plaćati 900 dolara mesečno samo na injekcije hormona.

lionel mesi
Profimedia 

Zato je za njegove roditelje bio spas ugovor sa fudbalskim klubom Barselona, koji je preuzeo sve njegove medicinske troškove, kad je mališan imao 12 godina. Drugi španski klubovi nisu hteli da se u to upuste, uprkos svemu što je mladi Mesi, očigledno, obećavao.

Injekcije hormona rasta su pomogle, jer je od 112 cm - koliko je bio visok kad je manjak otkriven - on porastao viši od najpoznatijeg zemljaka fudbalera Dijega Maradone. Fudbalski znalci tvrde da je Lajonel zadržao svoje "nisko težište" i sad jedva čekaju da vide rasplet finalnih mečeva na svetskom prvenstvu.