Bojan Vasković, poznati pevač grupe Leksington i njegova žena Aleksandra nedavno su dobili treće dete, ali mala Helena je već podvrgnuta operaciji srca. Samo 12 dana posle porođaja, mama je objavila da se bebica oporavlja od intervencije.

Uz ovu vest i izraze zahvalnosti na svim čestitkama, gospođa Vasković (kako joj i glasi nadimak na Instagramu, gde je veoma popularna) je objavila i sliku Hrama Svetog Save. Poznata kupola i pogled kroz jesenje krošnje su mnogim njenim pratiocima otkrile da su Aleksandra i beba u Tiršovoj, a brojni roditelji su se oglasili...

"I mi smo imali sobu sa tim pogledom i taj pogled mi je ulivao veru i nadu da će sve biti u redu. Držite se, oni su veliki heroji i borci", napisala joj je jedna mama koja je prošla kroz slične muke.

Podsetimo, Helena ima srčanu manu koja je otkrivena u 30. nedelji Aleksandrine trudnoće.

Prema rečima prof. dr Vojislava Parezanovića, načelnika kardiologije na Dečjoj klinici u Tiršovoj, jedna od najčešćih urođenih anomalija su srčane mane.

One mogu biti relativno blage i bez ikakvih simptoma, ali ima i tako ozbiljnih da se moraju operisati već u prvim danima života. Najozbiljnije su one srčane mane koje moraju da se operišu i po nekoliko puta, a ni posle njih pacijenti nisu potpuno fizički spremni za redovne životne aktivnosti.

Bojan i Aleksandra Vasković postali su roditelji treći put
Instagram/Aleksandra Vaskovic 

Ipak, najviše je onih koji se nalaze negde na sredini ovog spektra i najveći broj srčanih mana može hirurški da se reši. "Ti pacijenti kasnije vode normalan život", ispričao je profesor u razgovoru za RTS.

Najčešći razlog nastanka srčanih mana su genetski faktori. Neke hromozomske anomalije je medicina dovoljno proučila i zna se da prouzrokuju srčane mane, ali se za veliki broj i dalje ne zna tako da nije moguće dokazati nikakvu hromozomsku grešku.

Kada su u pitanju faktori sredine, uglavnom su u pitanju ozbiljne bolesti majke, posebno neke virusne infekcije, ali mnogo ređe nego genetski uzroci.

"Roditeljima nije lako da uoče da li dete ima neku urođenu srčanu manu", objasnio je profesor. To je moguće jedino ako je beba jasno plava još od rođenja - to je znak da nema dovoljno kiseonika i to se vidi još u porodilištu.

beba.jpg
Shutterstock  

Mnoge druge simptome roditelji ne mogu da prepoznaju, jer se ne javljaju akutno već tokom dužeg perioda.

"Ako vidite da dete ne napreduje u težini, da odbija obroke, da se znoji prilikom hranjenja, to bi mogli da budu neki od simptoma", kaže lekar. Njih treba prijaviti lekaru, a i pedijatri bi morali da na rutinskim sistematskim pregledima da otkriju srčane mane. "Posebno šum na srcu koji pedijatar lako može da prepozna“, zaključio je dr Parezanović.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Više slika Bojana i Aleksandre pogledajte u našoj galeriji.

Instagram / _mrs.vaskovic_ Aleksandra uživa u trećoj trudnoći!

Tekst: Lepa&Srećna