Lepa Brena je rođena u Tuzli, a odrasla u Brčkom. Otac Abid je bio medicinski tehničar, a majka Ifeta krojačica. Rasla je uz stariju sestru Faketu i brata Faruka, a pre muzike bavila se sportom. Njen košarkaški trener je zaslužan i što je od imena Fahreta dobila nadimak Brena još davne 1975. godine.

"Treneru je bilo komplikovano da me doziva: 'Fahreta, Fahreta!' Igrala sam centra ili beka. Moje koleginice bile su Mila, Kata... Sve neka kratka imena. I kaže on meni: 'Ja ću tebe zvati Brena'. Ja kažem: 'Ko je ta Brena?!' Kao prvo, glupo ime! Mislim, od svih imena koja su mogla biti lepša", govorila je u svom dokumenarnom filmu "Lepa Brena - godine Slatkog greha" koja je košarku napustila kad je shvatila da nije dovoljno talentovana.

"Zahvaljujući ocu, zavolela sam medicinu, ali je taj fakultet bio preskup za nas. Zato sam odlučila da upišem turizam na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu. U tom periodu sam teško izlazila na kraj sa troškovima jer je život u velikom gradu bio skup. Nisam mogla sebi da ispunim neke želje, klasične studentske, na primer da sa svojim kolegama otputujem na ekskurziju. Jela sam hleb i jogurt, a ako bih htela nešto slatko, onda bih to pošećerila", rekla je svojevremeno Informer Brena koja je ipak rešila da se vrati kući.

Nadimak joj je upotpunio pokojni Milovan Ilić Minimaks. Voditelj je 1981. godine ispred Brena dodao i Lepa, pa je tako nastao nadimak Lepa Brena. 

lepa brena svadba
ATA / Antonio Ahel 

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Izvor: Lepa&Srećna