Gorica Nešović, koja nas je danas napustila, saznala je da ima dijabetes tek 10 godina nakon što je obolela od ove bolesti, a kako je svojevremeno ispričala, nije osećala nijedan simptom osim otečenih nogu i umora, koji je pripisivala dugogodišnjem ranom buđenju.

"Kada sam saznala da imam dijabetes - bio je to šok za mene! Mislila sam da to nekako moraš da osetiš, da osetiš da nešto nije u redu. Na primer, da sam stalno žedna, kao što mnogi kažu da je to jedan od prvih znakova za uzbunu. Ali ja nisam imala baš nikakve simptome. Baš ništa! Smršala sam naglo, to je tačno, ali pre toga sam promenila način ishrane. Mediteranska i ajurveda kuhinja su mi se dopale, krenula sam na jogu, htela sam da dovedem kilažu u red. Zato mi nije bilo čudno što gubim kilograme. E, odjednom, noge su mi nenormalno otekle. Cele noge. Nemam pojma šta se dešava… Naravno, koga drugo da pitam nego lekara. Odem da vidim šta je. Normalno, prvo su mi izvadili krv. I, uveče, zovu me iz laboratorije: 'Javite se u bolnicu odmah! Vama je šećer skoro trideset.' Muk. Šok. Nisam ni znala šta to tačno znači… Znala sam da je do sedam normalna visina šećera… E onda, iskreno da vam kažem, ne sećam se ničega više. Toliko sam se uplašila. Toliko sam bila u šoku… Nisam imala pojma šta da radim, šta se sada dešava, zašto toliko visoki šećer, kako nisam osetila… Odakle?? Bezbroj pitanja u glavi, bezbroj dilema, preslišavanja", ispričala je svojevremeno voditeljka za "eKliniku".

Gorica Nešović
Youtube / RTS Ordinacija 

"I, otišla sam na endokrinologiju. Tamo su mi život spasli. Bukvalno. Spasli su me jer su mi promenili pogled na život. Tada sam shvatila da smo svi primitivci jer ne idemo kod doktora uopšte! Svi mislimo: ma zdrav sam, ništa me ne boli… Ni ja nisam išla na redovne preglede, priznajem. Inače, pre nego što sam saznala da imam dijabetes, osećala sam veoma često da sam baš umorna… Ali, naravno pripisivala sam to godinama, poslu, jer deceniju i po ustajem u četiri sata ujutru. Teško je nadoknaditi te sate sna… Ali, kada mi je doktorka otkrila strašnu istinu da tako visok šećer u krvi imam bar 10 godina unazad… Da je on tu tavorio, čučao i skrivao se u meni - tek tada sam shvatila zašto taj prokleti dijabetes zovu 'tihi ubica'. Strah me je obuzeo, ali znala sam da sada treba da slušam lekare", ispričala je tada Gorica.

Nakon saznanja koje je iz korena promenilo njenu svakodnevicu, voditeljka je poslata u bolnicu na lečenje, a nakon toga je potpuno promenila način života.

"Ležala sam u bolnici dve nedelje. Posle te dve nedelje rezultati su bili mnogo bolji, pa još bolji. Organizam se lepo oporavio, osećam se dobro. Više nisam tako umorna. Ali, molim vas: merite šećer, odmah, sada! Naučite iz moje priče. Sada sam na insulinu, četiri puta dnevno insulin, šest puta dnevno merim šećer u krvi, merim se na vagi jednom dnevno. Svi rezultati su u granicama normalnog. Vodim dnevnik. Sat vremena pre obroka i dva sata posle obroka, u dnevnik pišem visinu šećera. Drugačije se hranim, jer hranom može mnogo da se pomogne. Šećer održavam na granici: pet, šest, sedam… Dobro je dok je broj jednocifren. Radim sve što su mi lekari rekli. Da mi je neko rekao pre 20 godina da ću samoj sebi da dajem injekcije. Ali, i to postane normalno, ništa strašno. Ja sam poslušan pacijent, jer je to jedino što treba da radim: da volim malo više sebe i da vodim računa o zdravlju. Kad nisam to ranije radila", govorila je Gorica, koja je uprkos svemu zadržala vedar duh.

U jednom trenutku zbog ove opake bolesti izgubila je vid na oba oka, zbog čega je hitno operisana. U vreme pandemije korona virusa boravila je u samoizolaciji, na koju se u jednom trenutku, kako je govorila, navikla.

gorica-nesovic3.jpg
Youtube / Printscreen / NOVA S 

"E, u ovoj samoizolaciji, da prostite, socijalni život nemam! Niko mi ne ulazi u kuću. Nigde ja ne izlazim. Napravila sam neki ritam, neke rituale čime ću da se bavim u toku dana. Ja nisam paranoičarka, da se razumemo, ali ipak je takva situacija da je bolje da se sačuvam. Nema kukanja, tu su TV, radio, internet, podkastovi, čitanje… Ništa strašno to nije. E, sada, ko ima 'neizdrž' da svojim očima mora sve da vidi i proveri - njemu je možda teže. Ali, ja sam u nekom tenutku zaista imala ugroženo zdravlje i od tada sam štreber. Još samo da mi se sredi ovo u oku… Jer, i to je posledica šećera, nije neuobičajeno… Potera jedno, pa drugo pa treće, pa se nešto novo pojavi. Tako je sa dijabetesom, Ali, ja sama sebi kažem: sada plaćaš danak svojoj neodgovornosti i to je to. Ali, i ako vam se desi nešto ovako - nema kukanja! Moja filozofija je: Jel se desilo? Jeste. Sada nema nazad nego napred, hajde da vidimo šta možemo da uradimo da to popravimo. I onda se i popravi! Tako ja pristupam celoj ovoj mojoj situaciji što i drugima savetujem", bila je poruka voditeljke.

Iako je otvoreno govorila o tome da su ovi trenuci za nju bili veoma teški, nije dozvoljavala da izgubi optimizam.

"Kad pogledam u retrovizor, u ovoj godini mi se dešavalo sve ono što nikome ne bih poželela. Imala sam tri operacije na dva oka u roku od mesec i po dana", napisala je u svojoj kolumni na portalu "To sam ja".

Gorica Nešović rođena je 15. maja 1964. godine u Beogradu, gde je završila osnovnu školu i gimnaziju. Karijeru je započela 1982. godine na Studiju B, kao radijska voditeljka, a zatim je početkom devedesetih godina prošlog veka vodila emisije na Trećem kanalu.

Tokom dugogodišnje karijere bila je i programska direktorka Radija B92 i voditeljka jutarnjeg programa "Dizanje". Na Prvom programu Radio Beograda je zajedno sa kolegom i prijateljem Draganom Ilićem uređivala i vodila emisiju "Buđenje", da bi zatim prešli na radio "Indeks".

Tokom karijere je objavila tri knjige. Iza sebe je ostavila sina.

Još fotografija Gorice Nešović pogledajte u galeriji ispod.

Youtube / RTS Ordinacija, Youtube / Printscreen / NOVA S Voditeljka Gorica Nešović preminula je u 59. godini.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Izvor: Lepa&Srećna