Elizabeta Druga, kraljica Velike Britanije i Severne Irske, preminula je 8. septembra tokom popodneva u zamku Balmoral u Škotskoj u 97. godini, saopšteno je iz Bakingemske palate. Na tronu je provela više od sedam decenija, a njena pojava intrigirala je javnost. Svi su želeli da znaju kako se hrani, šta je nosila u tašni, kakva je majka. Njen najstariji sin, kralj Čarls i njena jedina ćerka, princeza Ana sa majkom su provela poslednje trenutke.

"Imala sam sreću da provedem sa svojom najdražom majkom poslednja 24 sata njenog života. Bila mi je čast i privilegija da je pratim je na njenim poslednjim putovanjima. Svedočiti ljubavi i poštovanju koje su toliki ljudi pokazali na ovim putovanjima bilo je i ponizno i inspirirajuće. Svi delimo jedinstvena sećanja. Zahvaljujem svima koji dele naš osećaj gubitka. Možda smo sada svesni koliko smo njenu pojavu i doprinos našem nacionalnom identitetu uzimali zdravo za gotovo. Takođe, sam jako zahvalna na podršci i razumevanju koje pružate mom dragom bratu dok preuzima na sebe ulogu monarha. Mojoj majci, kraljici, hvala”, napisala je princeza Ana, dok je Čarls smrt majke opisao kao trenutak najveće tuge za njega i članove kraljevske porodice

Kraljica je svoje poslednje dane provela u dvorcu Balmoral u Škotskoj, a kraljevski stručnjaci tvrde da je znala da joj se bliži kraj.

"Znala je da se neće vratiti. Mislim da je želela da poslednje dane svog života provede u Balmoralu", rekla je savetnica britanske kraljevske porodice Kejt Nikol za BBC.

Ona je istakla da su kraljicu za Balmoral vezivale lepe uspomene.

"Ta odluka govori da joj je to mesto bilo najugodnije i da je za njega vezuje mnogo lepih uspomena. Bila je svesna da sa njenim zdravstvenim problemima putovanje neće biti lako, ali nije odustajala", tvrdi Nikol.

"Balmoral je bio jedino mesto gde je mogla da zaboravi na krunu i bude, supruga, majka, baka i prabaka. Deo nje je znao da se neće vratiti. Mislim da je želela da premine u Balmoralu", zaključila je stručnjakinja.

Poslednja želja kraljice Elizabete
Profimedia 

"Tamo je odlazila još od najranijeg detinjstva. Tamo ju je princ Filip zaprosio, a tamo su proveli i medeni mesec. To mjesto pršti sretnim uspomenama’, komentirasala je za magazine "People" Sali Bedel Smit autorka biografiju "Kraljica Elizabeta – život savremene vladarke".

Kovčeg kraljice Elizabete napustio Bakingemsku palatu, a fotografije pogledajte u galeriji ispod..

Profimedia Kovčeg kraljice Elizabete napustio Bakingemsku palatu

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Izvor: Lepa&Srećna