Džastin Biber je otkazao sve koncerte do kraja svetske turneje, zbog fizičkog, ali i mentalnog zdravlja. Popularni pevač se oporavlja od paralize lica, koja je nastupila kao posledica Remzi-Hantovog sindroma.

Ovaj sindrom nastaje zbog virusne infekcije herpesom na facijalnom živcu. On može da izazove osip i plikove u predelu uha, pa i na jeziku ili nepcu. Simptomi su glavobolja, iscrpljenost, bol ili svrab u inficiranom delu, kao i groznica.

Tipično je da se osip javlja samo na jednoj strani tela, a plikovi koji nastanu posle bubuljica mogu da liče na male boginje. Veza sa ovom bolešću je upravo virus - kad neko preleži male boginje, on ostaje u latentnom stanju. Ako se reaktivira i pogodi facijalni živac, dolazi do Remzi-Hantovog sindroma. Kod Bibera se upravo to i dogodilo.

dzastin biber 0698830210.jpg
Profimedia 

Biber je već prekidao turneju, ali je ipak nastupio u Brazilu i posle koncerta ostao kao pregažen. "Kad sam sišao sa bine, slomila me je iscrpljenost", napisao je. "Shvatio sam da moj prioritet odmah mora da postane zdravlje."

Pevaču je tek 28 godina, a lekari kažu da se njegova bolest tipično javlja kod starijih od 60 godina. Kod mlađih, uzrok je obično smanjeni imunitet organizma, zbog malignih i drugih težih bolesti, ali i zbog stresa i hroničnog umora. Pod rizikom su i trudnice i novorođenčad.

Posledice mogu biti trajni gubitak sluha i slabost facijalnog mišića, oštećenje oka kao i česti bolovi. Kod vakcinisanih protiv malih boginja je znatno smanjen rizik, a postoji i vakcina protiv herpes zostera za starije od 60 godina.

Izvor: Lepa&Srećna