Prema najnovijoj listi bogatih koju je objavio "Forbs", Ilon Mask je najbogatiji čovek na svetu. Od početka pandemije koronavirusa Ilon Mask zaradio je više od 250 milijardi dolara. Džefa Bezosa, osnivača "Amazona", pretekao je za 100 milijardi dolara.

Vlasnik "Tesle" i "Spejs Iksa" veliki deo svog bogatstva zaradio je u poslednjih dve godine. Ipak, on nije odrastao u izobilju, o čemu je govorila njegova majka Mej Mask. Ona je u jednom intervjuu ispričala da je morala da radi pet poslova kako bi izdržavala porodicu. 

Radila je na univerzitetu u Torontu kako bi njena deca tamo mogla da idu u školu besplatno, a dve večeri nedeljno držala je časove iz manekenstva i zdrave ishrane. Uz to, radila je u svojoj ordinaciji i školovala se za dijetetičara. U početku su živeli u iznajmljenom stanu u Torontu.

"Proveli smo tri nedelje samo vadeći spajalice iz poda i skidajući tapete koje su bile prekrivene vlagom i koje su se ljuštile. Prva stvar koju samo uradili, nakon prve plate koju sam dobila, bila je da smo stavili jeftini tepih. Druga stvar koju smo kupili je računar za Ilona, on je sedeo na podu, na tom tepihu, sa svojim računarom, nismo imali ni sto ni stolice", rekla je majka danas najbogatijeg čoveka na svetu i prisetila se vremena kada nije svojoj deci mogla da priušti meso za večeru.

 Početkom 1990-ih, jedan od njenih klijenata koji je posedovao mesaru davao je porodici pečenje svakog meseca, iako nije imao pojma da oni to sebi nisu mogli da priušte.

Životna priča Ilona Maska
Profimedia 

"Davao nam je ogromno pečenje jednom mesečno za mene i moju decu. Ja bih ga prerezala na četiri dela, tri bih zamrznula i jeli bismo pečenje jednom nedeljno. Sve smo delili", ispričala je jednom prilikom.

Cela porodica Mask je naporno radila kako bi se izdržavala tokom tih teških vremena. Ilonova sestra, Toska je radila u prodavnici u  blizini njihovog stana dok je išla u školu, a Mej je pomogla je Ilonu da se zaposli u Majkrosoftu pre nego što je otišao na fakultet jer je tamo radio muž jedne njene kolegice. Kasnije je preko prijatelja pomogla sinovima da se zaposle u banci. Ipak, Mej insistira da nije zaslužna za uspeh svoje dece.

"Nikada nisam pomogla svojoj deci, previše sam radila, moja deca su morala da budu odgovorna za sebe", rekla je Mej.

Ilon i njegovo rođeni brat Kimbal 1995. godine su pokrenuli softversku kompaniju "Zip2" koja je pružala poslovne imenike medijskim kompanijama i klijentima e-trgovine.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Izvor: Lepa&Srećna