Jordanska kraljica Ranija rođena je 31. decembra 1970. godine u Kuvajtu u porodici Palestinaca. Njen otac Faisal Sediki Al Jasin je bio pedijatar, a majka Ilham Jasin domaćica.

Ranija je pohađala privatnu školu Nju Ingliš u Kuvajtu, da bi 1987. započela obrazovanje na američkom fakultetu u Kairu, na kojem je studirala ekonomiju i informatiku. 1991. godine je diplomirala, a magistarske studije je nastavila u Švajcarskoj.

Godinu dana nakon početka Zalivskog rata, koji je započeo 1990. godine, Ranija se s porodicom odselila iz Kuvajta, i novi dom pronašla u Amanu u Jordanu. 1993. godine upoznala je tadašnjeg jordanskog princa Abdulaha na jednoj večeri, koju je organizovala njegova sestra, princeza Aiša.

Desila im se ljubav na prvi pogled, a verili su se dva meseca nakon upoznavanja. Venčali su se u junu 1993. godine, a Ranija je u jednom od retkih intervjua govorila o ljubavi sa Abdulahom.

"On je imao neodoljiv osmeh i energiju kojom je privlačio poput magneta. Šta reći, ostalo je istorija. Kad govorim o našem prvom susretu, priča zvuči kao bajka, ali stvarnost je drugačija. Biti kraljica zapravo je posao kao bilo koji drugi’, rekla je ona jednom prilikom.

Princ Abdulah nije trebalo da postane kralj jer je jedan od dva mlađa brata pokojnog kralja Huseina. Njegov stariji brat princ Hasan, godinama je nosio titulu jordanskog prestolonaslednika. Ali kralj je 1999. na svojoj smrtnoj postelji neočekivano doneo odluku da proglasi svog sina jedinim pravim naslednikom na tronu. Smrću kralja Huseina 7. februara 1999. Abdulah je proglašen novim jordanskim kraljem, a šest nedelja kasnije i njegova supruga dobila je zvanično titulu kraljice. Sa 28 godina, Ranija je postala najmlađa kraljica na svetu.

Kraljica Ranija je svoju popularnost iskoristila na društveno-koristan način, te je radila na tome da mnoge stvari u Jordanu učini boljim.

Osnovala je savetovalište za zlostavljanu decu, a borila se i protiv kontroverznih "ubistava iz časti", koja u arapskom svetu počine muškarci kako bi kaznili sestre ili ćerke koje su navodno osramotile porodicu. Takođe, pokrenula je reformu školstva, bori se protiv stereotipa o ulozi žena u arapskom svetu, kao i za osnaživanje žena i njihovu ekonomsku nezavisnost, a već više od 16 godina pukovnica je jordanskih oružanih snaga.

Titulu pukovnice dodelio joj je sam suprug, kako bi zaustavio spekulacije konzervativnih kritičara i dao joj javnu podršku u modernizaciji zemlje, a sve nakon što su želeli da joj nametnu nošenje hidžaba, koji nikada nije nosila, niti to planira.

O njenom uticaju u svetu govori i podatak da ju je Forbs 2011. stavio na svetsku listu najuticajnijih žena. Iako ima brojne pomoćnike u svojoj kancelariji, svoje profile na društvenim mrežama (Instagramu, Fejsbuku i Tviteru) sama vodi.

Profimedia Modna izdanja kraljice Ranije

Kraljica Ranija poznata je i po svom istančanom modnom ukusu, te se često nalazi na listama najbolje obučenih žena na svetu.

Na svojim službenim putovanjima često nosi modele dizajnera koji su poreklom s Bliskog istoka.

Vrlo je prizemna i skromna, što se vidi i u situacijama poput onih kada sama automobilom odlazi na društvene događaje.

Veoma je privržena porodici, a sa kraljem Abdulahom II ima četvoro dece - princa Huseina, princezu Iman, princezu Salmu i princa Hašema.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Izvor: Lepa&Srećna